.
Üniversite kuran üniversite diye tanınan; yüzlerce bilim insanını ülkeye kazandıran Atatürk Üniversitesi bugünlerde kan ağlıyor.Üniversite Rektörü Prof.Dr Ömer Çomaklı en son bardağı taşıran davranışları ile tüm Türkiye de dişhekimliği camiasında hayret uyandıran davranışlarda bulundu.
Geçtiğimiz hafta içinde Atatürk Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesine gelerek Ana Bilim Dalları Başkanlarını toplayıp DUS ve Doktora konularını görüşen Çomaklı kendisine doktora konusunda görüşlerini bildiren Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanına adeta hakarete varan sözlerle karşı çıkmış akabinde fakülte dekanlığına 26.04.2022 tarih E-16710634-07000-2200128732 sayı ile bir yazı göndererek doktora eğitimi alanların kliniklerde görevlendirilmemesinin talebinde bulunmuştu.Yazının gazetemize iletilmesinin ardından Personel Daire Başkanlığı’nı arayan gazetemiz Genel Yayın Müdürü ilgili yazı sorumlusu Alperen Eren’i arayarak kendisininde bir Atatürk Üniversitesi Dişhekimliği mezunu olduğunu bu durumun dişhekimliği kamuoyunda fevkalade rahatsızlık yarattığını olayın birinci kaynağından bilgi almak istediğini söylemişse de ilgili kişi atama büro üzerinden bu yazının yazıldığını söylemiş; mevzuat hakkında ise Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mustafa Sözbilir’i aramamız gerektiğini belirtmiştir.
Bunun üzerine gazetemiz 22’nci Dönem TBMM’ye AK Parti’den milletvekili olarak giren kendiside dişhekimi olan Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt’u aramış, 2007’deki seçim sonrası 23’üncü Dönem’de TBMM Genel Kurul görevinin yanı sıra Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olarak görev yapan Ak Parti Milletvekili Gülyurt’a doktora konusunda Rektör Çomaklı’nın davranışını ileterek eski vekilden görüş istemiştir.Prof. Gülyurt’un ‘’ilgili yazıyı bana da gönderin’’ demesi üzerine kendisine yazı iletilmiş ve konu detaylı olarak görüşülmüştür.Hem 2 dönem o şehrin milletvekili, hem TBMM de doktora uzmanlık konusunda yasa/ yönetmenlik vb çalışmaları olan hem de şimdilerde İstanbul da özel bir vakıf üniversitesinde aynı bilim dalında doktora açan bir akademisyen olarak Prof.Gülyurt’un gazetemize açıkladıkları görüşleri şöyle : ‘’ Bir dişhekimi ben uzman olmak istiyorum akademik olarak üniversitede kalmak istemiyorum derse DUS dan girer uzman olur; yok üniversitede kalacağım ,doç. akabinde prof.olacağım diyorsa o zaman doktora yapsın.Ama doktora yapana ABD de bile hasta baktırmıyorlar bizde Yrd.Doç Pınar Alkumru bana dedi ki Hocam ben Amerika da hasta bakamıyordum siz uzmanlık kanununu çıkardınız geldim Türkiye den uzmanlığımı aldım şimdi Amerika da kliniğe girip hasta bakıyorum dedi. Benim şimdi vakıf üniversitesinde 30 civarı doktora öğrencim var.Hem tez çalışıyor hem hasta bakıyor.Ben dekanlık yaptım biliyorsunuz.TBMM de uzmanlık yasası geçirdim.O dönemlerde doktora yapanlara kadro veriyorduk ve gelmeye mecburdular çünkü maaş alıyorlardı.Şimdi Ensitütü nazarında doktora yapılıyor.. doktora öğrencisi adı üstünde öğrenci peki o da diyor ki ben niye geleyim? Şimdi bende mevcut öğrencinin 1 hafta ders yükü dolu.. ilk 3 yarı yıl böyle. Ama 4.yarı yılda yeterlilik sınavı var 5.6.7.8.9. yarı yılda sadece tez çalışması diyor.Bu tezini hasta üzerinde öğretim görevlisinin denetiminde yapması lazım ve dolayısıyle gelmesi lazım vaka sunumu var mı mevzuatta ? soruyorum var mı ? yok peki biz vaka sunumu yaptırıyormuyuz ? yaptırıyoruz..işte bu konu bu yüzden hem Sağlık Bakanlığını hem YÖK ‘ü ilgilendiriyor ben bu önümüzdeki ayın 9 un da Ankara’ya gidip bu işi bizzat görüşeceğim.Zaten şu anda Sağlık Bakan yardımcısı olan Rektörlük yapmış konuya vakıf olan bir arkadaşımız ve de TBMM de ben vekil iken kendisi de o zamanki müsteşarlıkta bulunan bürokrasiye de hakim bir ( Prof.Sebahattin Aydın) hoca ile durumu tekrar görüşeceğim hatta Sn.R. Tayyip Erdoğan’ a da konuyu götürmek arzusundayım çünkü sadece Erzurum değil tüm dişhekimliğinin kanayan yarasıdır bu uzmanlık ve doktora konusu’’ dedi.
Konu ile alakalı olarak gazetemizin 2.aradığı kişi ise Erzurum Atatürk Üniversitesi mezunu olan ve aynı fakültenin Ortodonti Ana Bilim Dalında yaptığı araştırmalarla dünya çapında ses getiren bilim insanı ortodonti uzmanı Prof.Dr.Hüsamettin Oktay oldu.Kendisini arayan Gazetemiz konu hakkında Prof.Oktay dan şu yanıtı aldı:
‘ Erzurum da olan bitenden haberim var.Rektör bey önce nabız yokluyor sonra toplantı yapıyor.Siz bu sabah yazılı belgeyi gönderince olayın vehameti anlaşıldı.Bakın altta Fevzi Apaydın isimli bir memur öğretim üyesine ‘’rica ederim’’ diyerek yazı gönderiyor.Burada kaybedilen değerlerimizi ayrı konuşuruz (!..) bu vahim bir mevzuu.Ancak şu anda doktora konusunda ısrarla hata yapılıyor.Doktora öğrencisi bağımsız hasta bakamaz.Sağlık Bakanlığının uzmanlık öğrencisi öğretim görevlisi eşliğinde hasta bakmasına müsaade ediyor.Bağımsız hasta bakması anayasaya, hukuka ve hasta haklarına aykırıdır diyor.Hatta SUT dediğimiz sağlık uygulama tebliğinde para ödeme yapılabilmesi için ancak uzmanların imzaladığı faturalar ödenir diyor.Doktoralının imzaladığı faturaları SUT ödemediği için o alandaki uzman öğretim üyesi arkadaşımız imzaladı ve ödemeler bu şekilde yaptı.Şimdi siz bunu imzalayanı Anabilim dalındakiler hırsız diye senato toplantısında söylerseniz hastaları kendi üzerine alıp kaydetip gelirlerinden pay alıyorlar derseniz vay geldi bu eğitim sisteminin haline..yüzlerce hasta var kim bakacak ? kim imzalayacak? Ben o klinikte olsam hastaya; ‘’Kusura bakmayın Rektör bey sizin hastanıza bakmayı hekiminize yasakladı’’ derim.Bugün gazeteniz evrakı gönderince ben ORTODONTİ ANABİLİM DALI BAŞKANLARI watsap grubunda bu faciayı daha da karikatürize ederek paylaştım maalesef durum bu’’
Diş hekimliğinde 15 yıldan beri eğitim ve öğretime önem vererek yayın yapan Dental Gazete sektörün adeta sözcüsü olarak tüm kurum ve kuruluşları DUS ve Doktora konusunda yaşanan bu aymazlıklardan haberdar etmeye gayret ediyor.
STK lara da Bakanlık seviyesine de taşımış Türk Ortodonti Derneği (TOD) Genel Sekreteri Prof.Dr.Bülent Baydaş’ı aramış akabinde Sağlık Bakan Yardımcısı Prof.Dr.Sabahattin Aydın’a konuyu ileterek gerekli bilgi evrak ve dökümanlar verilmiştir.( Prof.Baydaş ile bir AÜ.Doktora Mezunu olarak tlf.la yapilan görüsmesinin ardından kendisi ile ilgili yapılan konusmaları izinsiz (!) olduğu gerekcesi ile bir gün sonra – 30 Nisan 2022 – günü talebi üzerine yayından kaldirilmıstir.)
Atatürk Üniversitesi eski dekanlarından 43 yıllık mesleki çalışmaları olan ortodonti profesörü Dr.Abdulvahit Erdem’i telefonla aradığımızda ise oldukça üzgün bir ses tonu ile karşılaştık Prof. Erdem ‘’ Bir Erzurumlu olarak ve 43 yıl sonunda 9 ay emekliliğine kalmış bir hoca olarak söylemek istediğim tek şey çok üzgünüm.Gereği gibi dinlenmeden araştırılmadan yazı gönderilmesi ve sizlerin bu konu için eski bir mezun olarak bizleri böyle bir konu için aramanız üzüntü vericidir. Siyasi Yorum yapmak istemiyorum.Rektörlük bu işi anabilim dallarını suçlamadan önce keşke işi bilenlere bir sorsaydı.Burada doktora öğrencisini al kliniğe sokma yada haftada 2 gün gelsin demek olmaz.Biz onlara bu işi yıllarca nasıl öğrettiysek o sistem revize edilebilir ama hasta bakmadan ne DUS ne de Doktora yapılır.’’
(Dentha Özel Haber İstanbul- 29 Nisan 2022 )