.
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2916
EURO
37,4863
ALTIN
2.909,84
BIST
9.072,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
20°C

AKADEMİSYENLİKTEN SANAYİYE GEÇEN PROFESÖR CERRAHA İLGİ BÜYÜK

AKADEMİSYENLİKTEN SANAYİYE GEÇEN PROFESÖR CERRAHA İLGİ BÜYÜK
REKLAM ALANI
A+
A-

Ankara Üniversitesi  Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Ve Çene Cerrahisinde doktorasını  1998  de tamamlayarak 2017  de  profesörlük  unvanını alan Prof.Dr. ALPER ALKAN  Kayseri  ve İstanbul  Bezmialem Dişhekimliği  Fakülte Dekanlıklarında  idari görevlerindeki  başarısının ardından  ve onlarca TÜBİTAK projesi  sonrası artık  bilgilerini sanayide  üretime aktarmakta.

Her  zaman söylenen konu  ’bilim insanları sanayi  ile entegre  olmalı ve üretime dönmeyen bilginin faydası yoktur ‘’ deyimi  artık  dental sektör içinde geçerli. Bunun   önünü açan onlarca bilim insanından biri de Alper Alkan.Kendisi  yıllarca ağız  içinde çalışan bir çene cerrahı.Çene anatomisini  ve kemik yapısını bilen biri.Ayrıca  yaptığı ameliyatlarda  ve patolojik vakalar   sonucu  ortaya çıkan metal implant ihtiyacı ile dokuyu takviye eden  greft yada membran  için neyin nerede nasıl kullanılırsa  verimli  olacağını bizzat  yaşamış bir kişi.

İşte   tüm bu  kazanımları  artık sanayii  ye taşıyarak bilimsel  teknopark çalışmalarının da  aktarımını kullanan Prof.Alkan’ı bugünlerde  yoğun olarak çalıştığı  CNC  makinelerinin başında  yakaladık.

Dental Gazete Yönetim Kurulu Başkanı Dişhekimi  Metin Gürsan’ı Dudullu  Organize Sanayii  de ki  fabrikada  karşılayan Prof.Dr.Alper Alkan’a  sorularımız kısa oldu.Çünkü  üretime ve AR&GE  ye odaklanan eski dekanı çok fazla meşgul etmek istemedik.

DG-  Hocam şu işin kısaca geçmişini anlatabilirmisiniz? Neden akademisyenlikten  OSB de üretime geçtiniz?

Prof.Alkan –  Öncelikle  şunun için teşekkür edeyim.Gazeteniz yıllardır  sektöre  her konuda çözüm üretme ve işbirliklerini koordine etmekte.Bunu takdir ediyorum.Biliyorsunuz  sizinle ben Kayseri de Dekan iken de çeşitli  toplantılarda  yemeklerde vs görüşüyorduk.O zaman dan beri benim hep hayalim idi.Birgün bilgilerimi üretime aktararak  bir çene cerrahının isteyebileceği tam kapasiteli verimli ürünü  üretebilirmiyim diye..ve Kayseri bu yüzden bir üretim şehri biliyorsunuz ben de orda teknopark da  şirket vasıtasıyle de bulundum.Hatta  bana sağolsunlar  adımı biryerlere  şükran babından verdiler..ve bugün ben artık sanayiinin başkenti  İstanbul dayım,Organize Sanayii deyim işte şu gördüğünüz  makineleri ve elemanları tek tek takip  ediyorum.Hatta  buradan yine fakültelere arkadaşlara  bilim adına çalışan akademisyenlere de Bilim adına  Bilimplantın imkanlarını  kullanmalarına fırsat  sağlıyorum ben ve ortaklarımız bu konuda  gayet mutlu bir çalışma ortamımız var.

DG- Size  Hocam mı  diyeyim yoksa iş adamı Alper bey mi diyeyim ..bilemedim.Hedef nedir sizin bundan sonraki  yaşamınızda ?

Prof.Alkan – Hocam demeye devam ..( gülüşmelerle )

2014 yılında kurulan Bilimplant, dental implant alanında kişilerin hem yaşam hem de sağlık kalitesini yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren yerli bir implant olması yanında  son yıllarda  ihracat  hacmindeki  yükselme ile dikkatleri üzerine çekince biz de pandemi  sonrası  OSB de Bilimplant adımızla  dental implantda en yeni teknolojileri kullanarak kapsamlı şekilde Ar-Ge çalışmalarımıza  hız verdirdik ve bunu sürdürmeye devam ediyoruz.Bundan sonra ki yıllarda da  yine her aşamada Ar-Ge çalışmalarımıza  devam edeceğiz.Hedef  Türkiye’nin yerli ürününün ismini  dünya da duyurmak.Kore  gelip  ülkemizde imalat yapıyor.Niye ülkemizi  tercih ediyor? Hem iç pazarda  talep çok hem de buradan 3-3.5  saatlik  bir uçuşla  milyonlarca insana  çok rahat ulaşılabilen bir coğrafya ve biz bu zorluğu  pandemide gördük şimdi ise pandemi  sonrası  gözler Türkiye ye çevrildi.Bunun arkasında  iyi ürün kalite artı teknoloji  ve hizmetin sürekliliğini, güvenilir  bir imalatçı olma duygusunu  yerleştirdik mi  sanırım hedefe ulaşmış olacağız.

DG- Hocam sizin implant imalatınızı bir CNC tezgahı ve az bir makine parkuru zannediyordum.Burayı  gezince ciddi  bir makine yatırımı  ve  iş planı, depolama, malın imalattan çıkışa ve kalite kontrolüne kadar  her aşamasında  birey faktörü ile tekniğin birleştiğini  gördüm.Yatırımı  büyütmeyi  düşünüyormusunuz ? o aşamaya geldimi? İhracaat  varmı?

Prof.Alkan –  Bu dediğinizi  çok kez ziyaret  edenlerden duydum.İmplant bir küçük  titanyum parça olduğu  için  bir CNC den çıkarılıp  tesviyeye  gönderilen metal gibi görülüyor.Hayır. Bu  iş ince bir iş.İmalat safhasında imalata girecek  olan hammaddenin seçiminden tutun da  onun kalite kontrolünden lazer ile taranmasından küçük bir nokta çatlak olmasının hekime ve hastaya açabileceği  sorunlardan yada  arşivlenen stok malın seçilip  talebe göre dağıtıma gitmesinden bunu yaparken de kodlayıp  arşivden çıkışı  takip ederek  hızla onu ihracat  departmanına aktarmaya kadar  hepsi başlı başına bir iş ve beraberinde onlarca sorun.Gelelim diğer sorunuza.Evet  ihracatımız var. 2014 yılından beri yerli ve milli dental implant üretimini gerçekleştirmekte olan Bilimplant  bugün Azerbaycan, Irak, Suriye, Orta Doğu (Dubai, Lübnan,Ürdün,Filistin,Birleşik Arap Emirlikleri,Kuveyt,Bahreyn,), Pakistan, Suudi Arabistan, Macaristan, Fransa, Mısır, Sudan, Sırbistan ve Birleşik Krallık ülkelerine ihracat yapmaktayız.

DG –  Sizin cerrahiden gelmeniz  implantında cerrahi de kullanılan bir ürün olması  üniversitelerde yada serbest  çalışan dişhekimlerinde  bir tesir yaratıyormu? Yani bu kişi prof.bu işin mutfağından geliyor  diye bir olumlu avantaj varmı? Sizde kaç kişi çalışıyor ? yukarda da sordum unutuldu.Yatırım büyüyecek mi?

Prof.Alkan – Benim cerrahiden gelmem işin doğasına uygun artı bir katkı sağlamıyor.Bil implantın zaten Bilimsel ve yüksek nitelikli üretimi var, hizmetimizin ana teması da bu. Uluslararası standartlardaki kaliteli dental implantları artık ülkemizde üretiliyor diyerek başta Hacettepe  olmak üzere birçok üniversitemiz bizim implantımızı tercih etmekte.Burada benim katkım hem akademik hem idari yönden dişhekimliği fakültelerini tanıdığım ve bildiğim için oralardaki  cerrahi nosyonu olan branşlardan  hekimler kalkıp buraya geliyor.Sizin  demin  gezip gördükten sonraki durumunuzu alıyorlar.Yani biz burayı  böyle bilmiyorduk diyorlar.Sonra oturup  AR&GE yi konuşuyoruz. Titanyum grade  çubuğunu nereden aldığımızı,neden  o ülkeyi  tercih  ettiğimizi, üst yapıda neleri hesap ettiğimizi, hastanın neresinde hangi pozisyonda hangi  implantı kullanılabileceğinin uygunluğunu,yerli üretim implantların standartlarını  anlatıyoruz.Ar-Ge çalışmaları ve alanınca deneyimli uzman kadrosu ve 56 kişilik personel  ile çalışıyoruz.Yurt dışından 10  makine daha sipariş verdik ve yeni yerimize taşınıyoruz tabii  ki  yatırım büyüyor.Şu anda siparişlerimize  yetişmek için oldukça zorlanıyoruz ama 1- 2 aya kadar  yeni yerimizde çok daha iyi bir parkurla devam edeceğiz.

DG –  Son olarak  implant çalışan  hekimlere  ve sektöre neler söylemek istersiniz?

Prof.Alkan –  Biz şu anda parekende sektöre ürün fabrikadan satış yapmıyoruz.Bayilerimiz var.Üniversitelerde  ve serbest hekimlerle çalışan ekipler var.Yerli  implant için talep çok.Dövizde artış biraz etkili oldu.pandemi ile ithalat etkiledi.Sağlık turizmi için gelen hastalara yerli implant yapılması artık tercih edilir oldu.Türkiye artık kendi üreticisine sahip çıkmalıdır.Buradan akademisyen arkadaşlarıma sesleniyorum.Alışkanlıklarınızı  değiştirin.Buyurun gelin üretimimizi  görün.Neleri  başardığımızı görün.Klinikten gelen içinizden biri olarak  ben ve ortaklarımla tanışın.Bize teveccüh gösterin demiyorum ama bizi kullandığınız Avrupa veya Uzakdoğu implantlarla burada mukayese edin.Bugün Mısır neden kullandığı ürünü  yavaş yavaş terk edip  Türk Malı Bilimplantı  tercih ediyor.Ben geçen hafta Azarbeycanda idim.Orada ki  heyecen da aynı.Türkiye nin gücünü  dronda iha da gören Azarbeycan artık implant da ve çok değişik vakalarda ameliyatlarda ortak eğitimlerde ve işbirliğinde Türk Akademisyenleri ile Türk Sanayicisinin gücünü görüyor.Bizim eksiğimiz  ara eleman.İyi yetişmiş ürünü tanıyan ve iyi kullanan hekimlerin yanında implant seti ile hazır ekipleri oluşturmak gerek.Uzaktan eğitim de Türk Dünyasına açılmalıyız.Afrika bizim için yeni ve bakir bir pazar.Siz de bahsettiniz  WİHU ile biz işbirliği içinde olursak oradan gelen Türk üniversitesinde okuyan Afrikalı  genci  daha okulda iken fabrikamıza alıp AR&GE  de eğitip  yetiştirmemizle mezun olunca ülkesine gittiğinde orada ülkemizin ürününü  kesinlikle kullanacak  ve belki de bizim bayimiz olacaktır.O nedenle hem akademik hem teknik üretimde hem de   ara eleman yetiştirmede  sizlerin aracılığı  ile  o arenalara ulaşmayı arzu ederiz tabii ki..ancak herşey nasip.Nasıl ki  pandemi yi ve getireceklerini  kimse tahmin edemiyordu; işte onun gibi  yarına ne olacağı çok da kesin değil.sadece inanarak ve sabırla çalışıyoruz gerisi nasip diyelim..

DG- Cok teşekkür ederiz.Başarılar diliyoruz

Prof.Alkan –  Ben de teşekkür ederim. Sizi 2 ay sonra yeni yerimizde sürpriz donanımızı görmeniz için tekrar davet edeceğim.

(15 Nisan 2022 Dentha Ajans – İstanbul )

Yazar Hakkında

REKLAM ALANI