TÜRK DİŞHEKİMİ AKADEMİSYENLERİN EPA BAŞARISI

TÜRK DİŞHEKİMİ AKADEMİSYENLERİN EPA BAŞARISI

Kısa adı EPA olan Avrupa Dişhekimliği Protezi Derneği (EUROPEAN PROSTHODONTİC ASSOCIATION)nin 2021 kongresi Ekim ayında Yunanistan da yapıldı. 6 yıldan beri genel sekreterliğini yapan Prof. Dr. Mutlu Özcan 6 yıl daha bu görevi sürdürmek üzere yeniden seçildi. Türk Diş Hekimliğinde bu seçim gurur kaynağı olurken 10 yıldan fazla konsey üyesi olarak yönetimde bulunan Prof.Dr.Çetin Sevük Dental Gazete’ye bugüne kadar elde edilen kazanımlar hakkında değerlendirmede bulundu ve genç diş hekimleri için büyük avantajı açıkladı.
Avrupa ülkeleri arasında dişhekimliği protezi bilim dalında bilimsel ve sosyal işbirliğini oluşturmak ve geliştirmek amacıyla 1976 yılında kurulan Avrupa Dişhekimliği Protezi Derneği (EUROPEAN PROSTHODONTİC ASSOCIATION) (EPA), 1992 yılında EPA yönetim kurulunun teklifini kabul ederek Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneğini kurarak Türk Prostodontistleri de EPA’nın sürekli üyesi olmuşlardı.
Avrupalı dişhekimleri Türk meslektaşları ile bilimsel ilişkilerini daha hızlı ve etkili bir şekilde geliştirme imkanı oluşturan bu yapısal gelişme den itibaren birçok genç Türk Dişhekimleri çeşitli Avrupa ülkelerinde EPA’ daki ilişkileri sayesinde, bilimsel ve akademik faaliyetlerde bulundular. Bu tür bilimsel ilişkilerin gelişimini yakından takip eden ve düzenlemesinde rol oynayan Prof.Sevük’e göre bu gelişmeler aynı zamanda ülkemiz lehine lobi çalışması sağlaması açısından da büyük katkılar sağladı.
EPA gibi aktif bir dernekte 10 yıl Onursal üyelik yapan Prof.Dr.Çetin Sevük’e sorduk :
‘’ Çetin Hocam bu onursal üyeliğin önemi nedir?’’


Prof.Sevük verdiği cevapta şunları söyledi : ‘’Protetik diş hekimliği bilgisi tüm bilim dalları gibi her geçen gün ilerlemekte.Bunun ilerletilmesi için seçkin hizmet vermiş ve Avrupa Prostodonti Derneği çatısı altında Prostodonti’ nin gelişmesi için çalışmış, sınırlı sayıda, seçilen EPA üyelerine de ONURSAL ÜYELİK hakkı verilir. Onursal üyelik Konsey tarafından oybirliği ile tavsiye edilir ve yıllık genel kurul toplantısında , oybirliği ile seçilir.Ben de 1992 yılından beri EPA ‘nın bütün bilimsel toplantılarına katıldım. 2014 yılında ise sizin de orada olup yaptığınız röportajlarda bize destek olduğunuz gibi o dönem başkanlığım sırasında Avrupa Protez kongresini arkadaşlarımla birlikte İstanbul’da gerçekleştirdik. 10 yıldan fazla konsey üyesi olarak da yönetimde bulunmaktayım. Halen yönetimin farklı bir kademesinde görevliyim. Bu tür organizasyonlarda söz sahibi olabilmek ve ülkemizin menfaati açısından da devamlılık oluşturabilmek için genç arkadaşların yer almasını sağlamak gerekir. EPA’nın 6 yıldan beri genel sekreterliğini yapan 6 yıl daha bu görevi sürdürecek olan, Türk Diş Hekimliğinin gurur duyduğu Sevgili Prof. Dr. Mutlu Özcan’ la birlikte bu amaç doğrultusunda çalışmaktayız. Bu bağlamda meslektaşlarım Prof. Dr. Ebru Çal ve Prof.Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan’ın organizasyonda yer almalarını sağladık.Gelecek yıllarda da Türkiye olarak daha da başarılı olacağımızı umuyorum ’’ dedi
Gelişen ve kendi genç kadroları ile Dünya Dişhekimliğini takip eden hatta sağlık turizmi ile mesleğin uygulamalarını dünyaya duyuran genç meslektaşlara neler söylersiniz Çetin Hocam dediğimizde hocanın verdiği cevap oldukça ilginç idi..
‘’Yukarıda da belirttiğim gibi tekrar vurgulamak istediğim konu; Türk Prostodontistlerinin, Avrupalı meslektaşlarla ortak çalışmalarının geliştirilmesi ve Türkiye’nin adını ve seslerini duyurmalarıdır. Ayrıca yaklaşık 6 yıldan beri uygulanan Avrupa Prostodonti Uzmanlığı sertifika ve sınav programı özellikle uzmanlık dalı olmayan Avrupa Ülkeleri prostodontistleri için çok tercih edilen bir uygulama haline geldi. Ülkemiz prostodontistlerinin ,Türkiye’ de protezin uzmanlık dalı olarak kabul edilmesinden dolayı, sınavsız olarak sadece bilimsel çalışmalarını göndererek Avrupa Prostodonti Uzmanlığı Sertifikası alabilmelerini sağladık. Meslektaşlarımın böyle bir sertifikayı almalarını tavsiye ederim. Bu durum etkinliğimizi olumlu bir şekilde artıracaktır’’ dedi.( Dentha Haber İstanbul- 22.10.2021 )
NOT : Dünya dişhekimlerine meslektaşları tanıştıran Çetin Sevük ve Mutlu Özcan hocalarımız gibi yüzlercesine sağlık ve başarı dileklerimizle bilim yolundaki çabalarını kutlar yayıncılıkta 15 yıldan beri yayın hayatında olan sektörün tek gazetesi DENTAL GAZETE olarak başarılar dileriz.

Yazar Hakkında

Share