BAKAN YARDIMCISI BİRİNCİ ‘’DÜNYADAKİ EN İYİ TELE SAĞLIK SİSTEMİNİ YAZMAK ÜZEREYİZ’’

BAKAN YARDIMCISI BİRİNCİ ‘’DÜNYADAKİ EN İYİ TELE SAĞLIK SİSTEMİNİ YAZMAK ÜZEREYİZ’’

Dr. Şuayip Birinci
Dr. Şuayip Birinci

Sağlıkta Dijital Gelecek Zirvesi yapıldı. Sağlık sektörünün adeta geleceğinin öğrenildiği organizasyona TC. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci çevrimiçi konuşmasıyla katıldı. Sağlık sektörünün önde gelen isimlerinin önemli değerlendirmelerde bulunduğu zirvede ; Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, Abdi İbrahim CEO’su Süha Taşpolatoğlu, Türkerler Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Papila, Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti, Bulut Klinik Kurucusu Ali Hulusi Ölmez konuşmacı oldu.
Capital ve Ekonomist Dergilerinin düzenlediği ve Capital Dergisi Yayın Yönetmeni Ebru Fırat Tayman ve Yazı İşleri Müdürü Şeyma Öncel Bayıksel’in moderatörlüğünü yaptığı zirve Philips Ortadoğu, Türkiye ve Afrika CEO’su Vincenzo Ventricelli’nin açılış konuşmasıyla başladı. 90 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Philips’in bu mayıs ayında 130.yaşını kutlayacağını belirten CEO Ventricelli geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bir şirket olduklarını ve sağlık teknolojilerinde global bir lider haline geldiklerini, Covid 19 un bunu tetiklediğini söyledi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci “ Pandemi bize çok şey öğretti ” dedi.
T.C. Sağlık Bakanlığında e-nabız ve dijital dönüşüm gibi teknik işlerde çok önemli gelişimlere imza atan Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci çevrimiçi yaptığı konuşmasında ; ‘’Biz 2015’te e-nabız’ı açtık ve 1-1,5 aylık gibi kısa bir zamanda 3 milyon e-nabız kullanıcısı oldu. Sistemin ciddi bir şekilde çalışması ve sahadan nitelikli geri bildirimler gelmeye başlayınca 1900 sağlık kuruluşu entegre oldu.Bu sistem içinde milyarlarca görüntü, ( 50 milyon MR görüntüsü, 65 milyon tomografi görüntüsünün ve rapor) olduğunu gördük. inanılmaz büyük bir portala sahibiz. Geldiğimiz nokta e-nabız’dan geçmeyen hiçbir datanın parasını Sosyal Güvenlik Kurumu ödememeye başladı. Bu da bugün itibariyle 7-8 milyar TL’lik ciddi bir avantaj ortaya çıkarttı. Pandemi sürecinde de e-nabız’ın geniş data alanı sayesinde, ölümlerden hasta yataklarının efektif kullanımına ve tele-muayene süreçlerine kadar çok önemli kazanımlar elde ettik. Bugün dünyadaki en iyi tele sağlık yönetmeliğini yazmak üzere olduğumuzu tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim. Pandemi süreci bize çok şey öğretti.” dedi.

Haluk Karabatak
Haluk Karabatak

Sağlık yazılımında Dünya Lideri Philips ..
Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak : ‘’Elektronik diş fırçası dişin neresini fırçalamadığını gösteriyor ..bu da kalp sağlığında etken’’
Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak,Philips şirketinin 90 yıldan beri Türkiye de olduğunu sağlık hizmetlerine uzaktan erişimin artık Covid 19 ile ihtiyaç haline geldiğini Sağlık yazılımında Dünya Liderinin Philips şirketi olduğunu söyledi.
CEO Karabatak 20 yaşında birinin alzaımer hastalığına yakalanmadan öncesi yapılabilirliğinin konuşulduğu günümüzde evde bakım hastasının oksijen cihazının uzaktan yönetilmesi ile yoğun bakımda yatak talebinin düştüğünü,anlık takip anlık müdahalenin önemli olduğunu ve sürdürülebilirliğin elzem oluşuna kalp hastalıkları için diş sağlığında kullanılan elektronik diş fırçası ile dişin neresinin eksik fırçalandığının tespit edildiğini bunun da sonunda kalp hastalığı riskini azalttığını ifade etti. Teknoloji deki djital dönüşümle standart hastaneciliğin kalktığını bahseden CEO Karabatak; hasta, doktor ve ödeyici ile hastane ilişkisinin değiştiğine değindi. Pandemi de ABD’de yoğun bakım ünitelerinin % 70 ini uzaktan yönettiklerini ve Türkiye nin de bu yolda ilerlediğini böylece ölüm oranlarının yoğun bakımlarda azaldığını, hekimlerin sağlığını koruduklarını; hastaneler de iş yapış biçimlerinin ve tedavi de yol haritası ile ilgili mekanların değiştiğini artık hastaların tedavi için hastane ortamında olması gerekir mi gerekmez mi sorusunun tartışıldığını, data yönetmekle dataların çözüme kavuşturulmasının ayrı ayrı konular olduğunu, Türkiye’nin de data konusunda çok zenginlik olduğunu, yapay zeka destekli teknolojilerin geliştirilmesi dataların doğru kullanılarak medikal değeri olan verilerin, klinik çözümlere ulaştırılmasıyla artık bu yönde dönüşüme gitmek gerektiğini, artan nüfusun, yaşlanmanın ve yaşlanma ile artan kronik hastalıkların ve sürdürülebilir sağlık sistemine sahip olmak gerektiğini artık herkesin cebinde cep telefonu ile diyetini attığı adımı vs bildiğini,sonuçta dijital sistemin 2025 de yapılması gerekenleri Covid ile öne çekildiğini söyledi. Geleceğin sağlığında kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri ve dijital ikiz konusunun olduğunu kişinin genetik ikizi dijital ortamda yaratıldığını varsayımla önemli kronik hastalıkları önceden tahmin etme gücü olacağı, ilaç endüstrisinin bu genetik ikizle ilgileneceğinin kaçınılmaz olduğunu, ilaç sanayinin kendini bu konuda kendini dönüştürmesi ve ürünlerini ona göre yapması gerektiğini, artık hastaların hastane ortamına gerek duymadan ihtiyaçlarını sağlayabilmelerinin söz konusu olduğunu söyledi.

Süha Taşpolatoğlu
Süha Taşpolatoğlu

Üniversite&Sanayi İşbirliği Abdi İbrahimde..
Zirve ye Abdi İbrahim İlaç CEO’su Süha Taşpolatoğlu, katıldı.Moderatör Şeyma Öncel Bayıksel’in dünyada akıllı teknolojik yatırımlar ön plana çıkmakta sizinde Abdi İbrahim olarak 4 milyarlık yatırımınız var; temel olarak neler yapıyorsunuz sorusu üzerine Abdi İbrahim İlaç CEO’su Süha Taşpolatoğlu endüstri 4.0 kavramları bizi ürkütüyor dedi. Niye ? bu çok hızlı eriişimi kolay ama doğru kullanıyormuyuz diyerek Philips ile benzer mottolarının olduğunu kendilerinin de 109 yıllık bir firma olduklarını dokundukları hayatları iyileştirdiklerini, ileç endüstrisinde teknolojisinin yüksek bir endüstri olduğunu, üretimde,kalitede, AR-GE de dijital çözümler kullandıklarını planlama, satış tahmin analizi ve raporlamada yapay zeka ürünlerini iş zekası ürünleri ve sanal gerçeklik ürünlerini çok yaygın kullndıklarını,İlaç endüstrisi olarak üniversite- sanayi işbirliğinde çalıştıklarını, mühendislik fakülteleriyle işbirliğin de olduklarını ve kişiselleştirilmiş tedavilerin önümüzdeki dönemde trend olacağına inandıklarını söyledi.

Meri İstiroti
Meri İstiroti

İstinye Üniversitesi akademisyenleri şanslı..31 hastanedeki vakaları görebilme imkanı var
Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti kısa bir konuşma yaparak ayrıldığı zirvede guruba bağlı 31 hastanede vakayı araştırma yapan hekimin önüne koyduklarını, bunun hastaya yansıyan sisteminde hastanın kendi check up larını satın alması obezite açısından kaç adım atması gerektiği vb bilgileri ile video klinikte anamnez içine koyduklarını ancak SGK ve Devletin e-reçete kabul etmemesi vb zorluklar olduğunu bahsetti. İsorti ayrıca kendisine moderatörün ‘’ % yıl sonra göreceniz nedir?’’ sorusunu yöneltmesine ise hem doktorlar hem hastalar açısından giyilebilir teknolojiyi örnek verdi.İsrail, Almanya , ABD de örnekleri olduğunu,hastanın pandemide hastaneye gitmekten korktuğunu böylece sistemin ona göre kurgulandığını söyleyerek eve gitmeden evdeki ketıl yada çamaşır makinasını çalıştırmak gibi olduğunu ve bu sisteme -teknolojiye SUT fiyatının girmesi yada özel sağlık sigortalarının bu hizmete girmelerini önerdi.

Murat Papila
Murat Papila

İhalelerde başı çeken Türkerler Holding’e yabancı işbirliği teklifleri yağıyor..
Sağlık Bakanlığının Ankara Etlik, İzmir Bayraklı ve Kocaeli’ndeki üç şehir hastanesinin inşaat, donanım ve işletmesini alan Türkerler Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Papila çevrimiçi yaptığı konuşmada bu projelere 2.23 milyar euro yatırım yaptıklarını; Ankara’daki hastanede 1 milyon 145 metrekare kapalı alan ve 3 bin 600 yatak kapasitesi, 928 poliklinik odası olduğunu ve böyle bir tesiste günlük 100 bin kişilik hareket olacağını, bu nedenle sürecin aksamaması için dijital alt yapı gerekli olduğunu HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) sayesinde hasta taburcu olana kadar tüm sistemlerin bilgisayar dan takip edilebildiğini, Stok takibi izleyeme, Performans ölçüm ve değerlendirme sistemleri ile Dijital hastane de teşhis ve tedavinin daha hızlı olduğunu, iş gücü ekipman tasarrufu sağlandığını, Sağlıkta dijitalleşme ve entegrasyon ile bu alanda yerli üretim yapabilecek şirketlere ihtiyaç olduğunu, dijital hastanecilik alanda çalışan büyük yabancı firmaların Türk hastanelerinde hizmet vermek için kendilerine ortaklık teklifleri yaptıklarını ifade etti.

Ali Hulusi Ölmez
Ali Hulusi Ölmez

Bulut Klinik hem ülkemizde hem de diğer coğrafyalarda hizmet veren hekimle hastayı bir araya getiren entegre bir sistem…
4000 den fazla hekimin kullandığı 1 milyon hastaya bu yolla ulaşılan Bulut Klinik Kurucusu Ali Hulusi Ölmez Bulut Klinik’in bir fikirden değil, bir ihtiyaçtan doğduğuna değinirken Türkiye’de bir çok klinikte verilerin raporlanması gibi konularda alt yapı olmamasını görerek hekimle hastaları biraraya getirecek bir sistem kurduklarını, hastalarda telemedicine özelliklerini devreye alarak dijital hastaneyi öne alıp İnsanların hasta olmadan algoritma ile destek alarak hekimden görüş alma imkanı sunan Bulut yazılımda Kuveyt Türk’ün iştiraki KT Portföy Yönetimi’nin kurucusu ve yöneticisi olduğu ve Kuveyt Türk ile Vakıf Katılım tarafından yatırım aldıklarını 2016’dan beri bu alanda çalıştıklarını ancak pandemide bu alanın daha çok öne çıktığını 8 milyon muayene yapıldığını ve yarı yarıya reçete verildiğini halbuki telemedicin sistem ile sağlıkta yükün yarısının azaldığını Türkiye dışı coğrafyalarda daha fazla ihtiyaç olduğundan farklı ülkelerde de çalışmalarının olacağını söyledi. (Haber Dentha – 28.04.2021/ İstanbul )

Yazar Hakkında

Share