.
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C

TÜRK DİŞ TEKNİSYENLERİ İÇİN İLK KEZ AB PROJESİNDEN DESTEK ALINDI

TÜRK DİŞ  TEKNİSYENLERİ İÇİN İLK KEZ AB PROJESİNDEN DESTEK ALINDI
REKLAM ALANI

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın desteği ile yürütülen “Are You Aware? /Farkında mısın?” projesi diş sektörünün en büyük bileşeni olan diş teknisyenlerine tanıtıldı.

1 Şubat 2021 tarihinde başlayan projenin temel faaliyetleri İstanbul’da faaliyet gösteren diş protez laboratuvarlarında mevcut durumun iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesini, ihtiyaçların belirlenmesini, model geliştirilmesi ve sektörü iyileştirme çalışmaları kapsamında öneri belgesi niteliğinde bir yol haritasının hazırlanmasından oluşuyor.

11 Mart 2021 tarihinde İstanbul Verem Savaş Derneği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ‘’Sektör Tanıtım Toplantısı’’na katılan diş teknisyenlerine  proje hakkında bilgi verildi. Projenin koordinatörü Deniz ÖZDİLEMENLİ  Dental Gazete’ye yaptığı açıklamada proje hakkında şunları söyledi: ‘ Projede çalışılacak 160 diş protez laboratuvarı olacak. Buraya pandemi  nedeniyle mecburen çok az meslek temsilcisini çağırdık. Bu potansiyel temsilcileri de tesadüfi yöntemle seçtik. Kendilerine proje hakkında  bilgi vermenin yanında onlardan ihtiyaçları  hakkında bilgiler aldık. Diş protez sektörünün çalışma şartlarının iyileştirilmesi nasıl olmalıdır konusunda  önerilerini aldık. AB projesi olan bu projenin de  temel amacı zaten şartların iyileştirilmesi konusunda bir yol haritasının hazırlanması olduğu için ilk toplantı sadece bu konuda bir ön toplantı idi.Yani ilk bildirimlerin tespiti idi. İlerleyen zamanda  pandemi koşullarının da elvermesi durumunda daha etkin ve geniş platformlarda  buluşacağız. Pandemi engel olursa bu kez Zoom yada Webinar ortamlarını kullanarak proje çalışma aşamalarımızı gerçekleştireceğiz’’ dedi.

İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı’nın yürütücülüğünü yaptığı İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Diş Teknisyenleri Derneği’nin ortak olduğu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı arasında imzalanan sözleşme kapsamında yürütülmekte olan Are You Aware? Farkındamısın ? Projesi İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı (Improving Occupational Health and Safety Grant Scheme-IOHS) kapsamında TREESP1.1OHSMS/P-03/290 sözleşme numarasıyla yürütülmekte.

Prof.Dr.Zeki Kılıçaslan

Prof.Dr.Zeki Kılıçaslan

İstanbul Verem Savaşı Derneği konferans salonunda yapılan toplantıda diş teknisyenleri ve laboratuvar sahiplerinden oluşan topluluğa konuşan İÜ. İstanbul Tıp Fakültesi  Dahili Tıp Bilimleri Bölümü  Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan konuşmasında özellikle diş teknisyenlerini ilgilendiren meslek hastalığı olan silikozis hakkında bilgi verdi. Prof.Kılıçaslan konuşmasında  diş teknisyenlerini çok ilgilendiren hizmet ihracatı konusuna değinerek; sektör çalışanlarının sıklıkla karşılaştığı meslek hastalıkları için gerekli önlemleri almadığında bu ihmalin sektörün yurt dışı pazarlara açılımı için engel teşkil edeceğini söyledi. Özellikle silikozis başta olmak üzere bu  meslek hastalıklarına bu proje ile çözümler öneriler getirilerek  ulusal ve uluslararası standartlara  uyum sağlayarak  sertifikiye olarak  bu şartlara uygun üretimi yakalamanın mümkün olduğunu  ve bunun çok büyük bir ekonomi oluşturacağını  bu konuyu da İstanbul Diş Teknisyenleri

 

Derneği Başkanı Cemal Çiçek’in bildiğini söyleyerek diş teknisyenlerinden alt yapılarını düzeltmelerini istedi. Bu alt yapı düzeltmesinin aslında çok büyük para olmadığını  birçok yere destek veren TC.Devleti’nin açtığı bir çok proje olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Kılıçaslan konuşmasına şöyle devam etti: ‘’ Bu tip laboratuvarların ge

İstanbul Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Cemal Çiçek

İstanbul Diş Teknisyenleri Dernek Başkanı Cemal Çiçek

liştirilmesini, Devletin destek vermesinin sağlanması için bu projenin  gündeme getirilmesini  sağlayabiliriz. Devlet bu laboratuvarları  uluslararası sertifikiye etse sizlerde işbirliğinizi  sağladığınızda büyük pazarlara girebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile çok az para kazanıyorsunuz’’  dedi.

Toplantıya katılan atölye ( laboratuvar) çalışanları  ve işverenlerden oluşan teknikerlere  konuşma yapan İstanbul Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı Cemal Çiçek bu projenin AB den  Türk Diş Teknisyenleri sorunları için alınan ilk örnek proje olduğuna dikkat çekerek tüm sektör için bu projenin bir fırsat olduğunun altını çizdi. Dernek Başkanı Çiçek  gazetemize verdiği özel beyanatta konunun önemini anlatarak proje hakkında şunları söyledi : ‘’ Biliyorsunuz  yurt içinde ve dışında çok yerde sizlerle habere konu olan çalışmalarda bulunduk. Tanaka gibi isimleri Türkiye de ağırlamadan tutun mesleki sorunların ulusal ve uluslararası çözümüne el atan bir cok çalışmada bulunduk.Sonra derneğimizi kurduk.Şimdi ise bu proje ile  meslek hastalıklarından ölümleri  ile bizleri üzen teknisyen meslektaşlarımızın başta silikozis olmak üzere meslek hastalıklarına çözüm üretmek için yola çıktık ve AB projesine paydaş olduk. Burada başta bize zaman ve emek harcayan  Çapa da Göğüs Hastalıklarında  Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan Hocamıza çok teşekkür ederim kendisi bizim laboratuvar ortamında maruz kaldığımız birçok hastalığın uzmanı. Biz dişteknisyenleri ağızdan  gelen ölçü ile enfeksiyona maruzuz..tesviye de tozlarla silikosize maruzuz.Ayrıca  akril vb maddelerle allerji oluyoruz. Hocamız da tüm bu hastalıklarla ilgili kişi. Ayrıca İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı gibi  önemli vakıfda başkanlık, verem savaş dernek ve federasyon da başkan yardımcılığı  gibi sivil toplum önderliği var.Biz dernek olarak kendisinden bu konuda destek istediğimizde bizi kırmadı proje hazırladı ve bizi yanına aldı ve uygulamada bugüne geldik. Koordinasyonda Deniz hanıma da çok teşekkür ederim. Bizler yani bu sektörün içindekiler; laboratuvarda çalışan ara eleman kardeşlerimiz, laboratuvar sahibi işverenler, bizim gibi mesleki STK’lar  ve  Devletimizin kamu kurum ve kuruluşları  ile üniversitelerimiz hatta 2 yıllık meslek yüksek okullarımızda okuyan ve maalesef mesleğe çok  fazla tecrübe edinemeden diploma alarak atılan  yüzlerce işsiz genç kardeşlerimiz; bizlere malzeme satan diş depolarımız; ithalatçılarımız, imalatçılarımız onlarca sayabileceğim bileşenlerimiz; paydaşlarımız parakende satıcılarımız da dahil olmak üzere tüm sektör ilgililerimiz ile  hep birlikte hareket etmenin önemli kazanımlara vesile olacağını  belirtmek isterim. Projenin  uygulama süresi 16 ay dır. Geniş kitlelere ulaşarak başarılı bir proje evresi geçirmeyi diliyorum’’  dedi. (Dentha Haber Ajansı 14.03.2021-İstanbul)

 Prof.Tanaka ile Prof.Dr.Mutlu Özcan

” 1997 Yılında dünyaca ünlü Prof.Tanaka ile Prof.Dr.Mutlu Özcan’ı ve meslektaşlarını ağırlayan Cemal Çiçek mesleki gelişmelerle beraber sorunları o yıllardan beri takip ettiğine dikkat çekti”

V2-BASIN BÜLTENİ-1-SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI-11032021

Yazar Hakkında

REKLAM ALANI