.
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2930
EURO
37,4848
ALTIN
2.911,24
BIST
9.024,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
20°C

77 YILLIK HAYATIN EN MUTLU GÜNÜ MÜZEDE

27.01.2021
25
A+
A-

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof Dr. İlter Uzel akademik hayatının beraberinde 50 yıllık birikimi olan tıp ve diş hekimliğine ait aletleri, orijinal ve taş baskı kitapları, gravür ve resimleri adına kurulan butik müzeye bağışladı. Adana Seyhan Belediyesi 125 no lu Envanterinde kayıtlı olan Tescilli Kültür Varlığı 11.02.2019 tarihinde Başkan Zeydan Karalar döneminde kamulaştırılıp restorasyonuna başlanmıştı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya İhtisaslı olan asıl mesleği işletme mezunu olan Adana 1950 doğumlu Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal AKAY, restorasyonu tamamlanarak kent kültürüne kazandırılan eski eserin müze olarak kullanılmasının aslında ‘bilim ile sanatı buluşturan bir mekan’ olduğunu açılışta ifade etmişti.Bilim doğruları sanat ise güzeli bulmaya yarar diyerek sanata destek veren Seyhan Belediye Başkanı Akay bu yapının müze olması için destek veren Adana Valisine teşekkür etmiş ; ’’Sanatsız bilim olacak gibi değildir. Biz bu iki değeri önümüzdeki dönemde daha çok bütünleştirmek istiyoruz. İlter Uzel hocamız, bilimle başlayan etkinliğini sanatla sürdürmüş ve onun katkısıyla da bugün diş hekimliği müzesini açmış oluyoruz.’’ diyerek bu müzenin, Sağlık Turizminde adını ön planda duyuran Adana için bir değer olduğunu hatta diş hekimliği tıp tarihi ile ilgili araştırma yapan akademisyenler için de zengin bir kaynak oluşturacağına dikkat çekmişti. Adana Valisi Süleyman Elban, “Adana’nın hafızası’’ olarak simgelediği bu tür yerleri genç nesillere aktarabilmek için vakıflar gibi ilgili kuruluşların el birliği ile müzenin yaşayan bir yer olması için çaba gösterilmesini istemişti.
İşte bu isteği yerine getiren gazetemiz Prof.İlter Uzel’i arayarak bilgi almış ve müzenin pandemi esnasına gelen açılışına destek vermişti.Dişhekimliği sektörünün tek gazetesi olan DENTAL GAZETE’ye ilk yayın senesi 2005 den beri beri destek veren Prof Uzel’in adını taşıyan Türkiye’nin İlk ve tek Dişhekimliği Müzesi’ ni sektöre duyurarak özgünlüğüne anlam kazandırmayı amaçladık.
Prof.Dr.İlter Uzel isminin verildiği müzeye ait Dental Gazete’ye şunları söyledi. “ Bu müzeyi gezenler müzenin içinde akılcı tıp etkinliğinin başladığı yerin Anadolu olduğunu görecekler.Gelişen Anadolu -Türk Tıbbı’na ait eserleri burada bulacaklar. Antik çağdaki adıyla Kilikya; şimdiki adı ile Çukurova’nın ve Adana’nın bu etkinlikteki yerini yine bu müzede bulabilecekler. 3 bin kadar Türkçe ve yabancı dillerde diş hekimliği kitabı, Diş hekimliği aletleri geçen yüzyıldan kalma son derece nadir bir diş üniti ve klinik dolapları müzenin diğer zenginliklerindendir’’ dedi.
Türkiye’nin İlk ve tek Dişhekimliği Müzesi’ içinde Mustafa Kemal ATATÜRK ün üst çene protez kalıbının yanında Enver Paşanın altın dolgulu dişi, Antik dönemin ilk eczacı doktoru Anavarzalı Dioscorides in demateria mediza kitabının tıpkı basımı ve 18. 19. Yüzyılda tıp ve eczacılık alanında yayınlanmış eserler, Çanakkale de savaşan yabancı askerlere ait diş protezleri ile Yeni Zelandalı askerin 20 yaş dişine yapılan dolguyu, ortodontik tedavi örneklerini, çene kemikleri,19. Yüzyıla ait döküm diş tedavi koltuğu, Yaklaşık 4000 civarında Tıp, eczacılık ve diş hekimliği disiplinlerine ait özgü basım yayınlar, Prof.Dr.İlter Üzel tarafından yapılmış yaklaşık 150 adet yağlıboya ve suluboya tekniği ile yapılma resim ve gravürler,19.Yüzyıl ve yakın döneme ait diş hekimliği aletleri ve teçhizatları, 20.Yüzyıl başından bu yana Eczacılar odası tarafından bağışlanmış ilaç örnekleri bulunmaktadır. Proje bedeli 1.952.832,53 TL olan müzenin yerleşim alanı 255m2 olup 120 m2 lik bir Avlusu bulunmakta.
Türkiye’de sağlık alanında bir ilk olan İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi’ nin gelecek nesillere bilgi ve belge aktarımını sürdürmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına özel müze olarak tescili için de başvuruda bulunulduğunu bildiren Seyhan Belediyesi Basın Yetkilileri ile eski eserden müze oluşumunda emeği geçen KUDEP Başkanı Mimar Murat Ulal ve Kültür Müdürü Pınar Kamay’ın Adana Valiliği ile Belediye işbirliğinde yapılan ve tarihe ışık tutan bu çalışmanın içinde oldukları bildirildi. (Dentha Haber – Dental Gazete Yayın kurulu 27.01.2021 -İSTANBUL )

 

Yazar Hakkında

REKLAM ALANI