ANKARA ODA  BAŞKANI YETKİLİLERDEN DERTLİ.. ÖĞRENCİLERDEN BAŞKANA İLGİNÇ  SORULAR GELDİ

ANKARA ODA BAŞKANI YETKİLİLERDEN DERTLİ.. ÖĞRENCİLERDEN BAŞKANA İLGİNÇ SORULAR GELDİ

Ankara Üniversitesinin 1994 mezunu olup; ve yine aynı fakülteden ortodonti ihtisaslı olan Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Otodonti Uzmanı Dişhekimi Dr.Faik Serhat Özsoy sabunlarla kendisini eğitime başlatan Pof.Dr.Funda Akaltan’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Pandemi dönemi oda çalışmalarına değinen Ankara oda başkanı dişhekimlerinin filyasyon döneminde çok zorlu koşullarda çalıştıklarını, maske sıkıntısı çekildiği dönemde diş hekimlerine maske ulaştırdıklarını, radyo TV programlarında pandemi rakamlarının gerçeklere yakın rakamlarını halka açıkladıklarını bunun ardından Sağlık Bakanlığının da gerçek rakamları açıkladığını söyledi.
Oda Başkanı Dr.Özsoy yaz sıcağında filyasyon da çalışan dişhekimi bayan meslektaşının koruyucu ekipman sıkıntısı çekilen dönemde tuvalete gitmemek için su bile içmediklerinden bahsetti. Biz kimiz sorusuna ‘’Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuyuz’’ şeklinde cevap veren oda başkanı anayasada ki bu konuya ait 135.maddeye dikkat çekerek 1219 sayılı kanuna göre dişhekimini tarif etti. TDB ve dişhekimliği meslek odalarının kongre ve kurslar ile aktif olduklarını; 2 Şubat 2008 tarihli 26775 sayılı Resmi Gazete’nin tanımında geçen mesleki yeterliliğin AB ülkelerinde tanınabilmesine değil kendi standardımıza sahip olmamız gerektiğine dikkat çekti. Meslek organizasyonu etiği mevzuatı konusunun Ankara Üniversitesinin yakın da ders programına alınacağını, ayrıca yine muayenehane açılışındaki mevzuat bilgilerinin öğrenciye verilmesi gerektiğini vurgularken; 2019-2020 yılı içinde odaya gelen mesleki ihlaller ve kusurları bir tabloda sunarak ders programları içine mesleki kuralların ve yasaların eklenmesinin gerektiğini söyledi.
Eğitim konusunda TDB nin dahil edilmediğini söyleyen oda başkanı Türkiye de bir akademik enflasyonun olduğundan bahsederek her ile bir üniversite sloganı ile karşılaştıklarını bununda mesleki itibarsızlaştırma ile karşılaştıklarını bunun da önüne geçebilmek için ise TDB nin odalarla beraber İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI yaptıklarını YETKİLİLERE bu planları verdiklerini YÖK Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç’ı ziyaret ettiklerini; henüz 18 fakültenin eğitime açılmamış olmasından dolayı da şanslı (!) olduklarını ,şu anda 28941 öğrencinin mezun olmak üzere fakültelerde okuduğuna dikkat çekti.Türkiye de şu anda mevcut dişhekimliği sayısına yakın bir o kadar öğrencinin de eğitim gördüğünü, fakültelere öğretim görevlisi alım tablosuna bakıldığında 842 dr.öğretim üyesi olan bir tablodan da anlaşılacağı üzere şu anda ARTIK DR.ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ İLE DİŞHEKİMLİĞİ EĞİTİMİ VERİLİYOR dedi.
Ankara Oda Başkanı Dr.Özsoy sunumunda kullandığı tablolarla sayısal verileri açıkladıktan sonra Saraybosna Üniversitesinin öğrenci ilanında kullandığı lisana dikkat çekerek kalitenin ne kadar düştüğüne dikkat çekti.
Oda Başkanı daha sonra gelen sorular içinde yurt dışında olduğu gibi bir dişhekimliği fakültesine girişte o fakültedeki eğitimde iyi implant eğitiminin verilip verilmediğine bakılarak Türkiye de dişhekimliği fakültesine girilmediğini bu yüzden öğrencide DUÇEP de sayının yeniden belirlenmesinin gerektiğini söyleyerek DUS ve Doktora avantajlarının karşılaştırılması konusunda gelen soruya verdiği cevap ta ise ‘ikisinin de iç içe geçtiği’ ni bahsederek kendilerinin zamanında uzmanlık olmadığını doktoranın yurt dışında çok önemli olduğunu ancak ne yazık ki büyük üniversitelerde bunun kaldırıldığını, özel üniversitelerde ise adeta gelir kaynağı olabildiğini, muyenehanede ise doktorayı tabelaya yazamamanın sıkıntısını mezunun bir müddet sonra duyacağını çünkü bunun tanınmaması ile karşı karşıya kalabileceklerini ikaz etti.
Yeni mezunlar ve meslek örgütlerimizin eğitime katkıları konulu panelin yöneticisi Prof. Dr. Candan Paksoy da DUS ve Doktora avantajlarının karşılaştırılması konusundaki soruya verdiği cevap da ‘Akademisyen olacak kişinin doktora yapması gerektiğini, uzmanlık eğitiminin klinik olarak uzmanlık eğitimine yönelik bir eğitim olduğunu doktora eğitiminden farklı olduğunu içeriğinin de farklı olduğunu aslında gitmesi ve varması gereken sonuçlarında farklı olduğunu’ söyledi. Uzmanlık eğitimi alanların yeni açılan fakültelerde akademisyen olma şanslarının da yeni düzenleme ile olduğunu söyleyen Prof.Paksoy; 2012 den beri bunların ülkemizde birbirine karıştığını da sözlerine ekledi. Bunun üzerine tekrar söz alan Ankara Oda Başkanı Ortodonti Uzmanı Dr.Özsoy kendisinin öğrenci iken süt dişine kanal tedavisi yaptığını ama artık bu yasa ile bunu yapamayacağını söyledi. Ancak bunun Türkiye gerçeği ile de uyuşmadığını çünkü Anadolu’nun bir yerine gidildiğinde ‘Ben sizin çocuğunuza kanal tedavisi yapamıyorum’ diyemezsiniz diyerek Türkiyenin gerçekleri ile eğitimi birleştirmek gerekir diyerek temennisini dile getirdi.
KONGRE BAŞKANINDAN ACI İTİRAF: 2020-2021 MEZUNU ARKADAŞLARIMIZDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR ..
Aybala Tuğba Kibar’ın 2020 eğitim öğretiminde pandemide yapamadığımız pratik eğitimlerimizi nasıl telafi ederiz sorusuna Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Eğitim Öğretim Komisyon Başkanı olarak cevap veren Prof.Dr.Funda Akaltan ‘Şu an için fakülteler telafiyi kendileri yönetiyor.’ Diyerek birçok fakültede eğitimin ertelendiğini, daha çok mezuniyete yakın öğrencilerin telafi edildiğini söyledi.
Prof.Akaltan ‘’Ne yazık ki 2020- 2021 MEZUNU OLAN ARKADAŞLARIMIZDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR , bunu bir fakültenin tek başına halletmesi söz konusu olamaz, bu bir ülke politikasıdır. Eğitimler konusunda fakülte mezunun eline yeterliliğini ve yetersizliğini bir portfolye olarak vermesi gerekir.Mezun da buna göre mezuniyet sonrası ya kendi fakültesinde yada toplum kliniklerinden yeterliliğine ulaşması gerekir’’ dedi.

ÖĞRENCİ ODA BAŞKANINA ŞAŞIRTICI SORUYU SORDU

Katılımcı sayısının 176 ya ulaşarak pik yaptığı ‘Yeni mezunlar ve meslek örgütlerimizin eğitime katkıları’ konulu panelin en ilginç sorusunu 3.sınıf öğrencisi sordu.
‘Yeni açılan fakülteler konusunda biz öğrenciler olarak ne yapabiliriz?’ şeklinde sorulan soruya Ankara Oda Başkanı ‘Sosyal medya dan yardımcı olabilirsiniz’ dedi.
Ankara Oda Başkanı Dr.Faik Serhat Özsoy öğrencileri TDB Öğrenci konseyine davete çağırarak Kıbrıs da ise şu anda 8 dişhekimliği fakültesi bulunduğunu, artan mezunlarla çalışma ortamlarının çok zorlaştığını, okurken meslek etiği dersinin 5.sınıfda mutlaka verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Duygu İlhan’ın ulusal sınavla dişhekimi olma hakkında odanın görüşü nedir sorusuna Oda Başkanının verdiği yanıt da üniversite sınavında sorulara cevap vermekle kazanıldığını ancak dişhekimliği sınavında konservatuarlardaki gibi ek bir sınavın yapılması gerektiğini söyledi.
Katılımcılardan bir diğer soru ise FAKÜLTELERDE MENTÖR SİSTEMİ UYGULANAMAZ MI sorusu oldu. Bu soru anlaşılamadığı için geçildi. Ankara Oda Başkanı Dr.Faik Serhat Özsoy eski Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep Akdağ döneminde yasa içine bir madde eklettirdiklerini; ancak bu eklenen madde ile elde edilecek önemli bir avantajın hükümet değişimleri ile uygulanmaya alınamadığını söyledi.
Kongre kapanış konuşması ile son buldu.(Haber Kaynak – DENTHA AJANS İSTANBUL 15.01.2021/ İzinsiz İktibas edilemez )

Yazar Hakkında

Share