
Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe‘nin açılışını yaptığı 5000 kişinin izlediği ”2020 Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası” dolayısıyla Ankara’da uluslararası katılımla düzenlenen 5. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumunda yaptığı konuşma sonrasında bir gerçek daha ortaya çıktı.Antibiyotik ve diğer antimikrobiyallere karşı gelişen direncin, günümüzde küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini açıklayan Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ülkelerin direnç sorununun çözümüne yönelik başlattıkları acil durum eylemleri ve farkındalık çalışmalarının her geçen gün arttığına dikkat çekmişti. Ancak Sağlık Bakanlığı dahil özel kurumlarda diş ağrısı yada apsesi vb. nedenlerde yazılan diş hekimi recetelerine ait bir veri analizinin yapılıp yapılmadığını araştıran DENTAL GAZETE haber masasının dikkatini çeken bir diğer konu ise dişhekimlerinin yazdığı reçetelere ait oldu. Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz gazetemiz yazarı ve eski KİK üyesi araştırmacı yazar ve bürokrat olan aynı zamanda Türkiye’de Ağız-Diş Sağlığı ve Dental Görüntüleme Hizmetleri araştırma kitabının yazarı Sağlık Bakanlığı Müşavirlerinden Mehmet Atasever konu hakkında gazetemize şunları söyledi: ” Biliyorsunuz ben Erzurumlu’yum.

Erzurum da Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdim. Pazarlama alanında yüksek lisans yaptım. Muhasebe-Finans alanında doktora dersleri aldım.Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde finansal yönetim sisteminin kurulması, Global bütçe uygulaması, aile hekimliği sisteminde çalıştım.Bu yüzden sistemin nasıl çalıştığını bilerek konuşuyorum.Sn.Bakan Yardımcım 5. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumunda yaptığı konuşma da ”Aile hekimlerinin yazdığı recetelerden yola çıkılarak veriler açıklandığında 2011 yılında Türkiye genelinde aile hekimlerinin antibiyotik bulunan reçete yüzdesi değeri yüzde 34,94’ iken 2019 yılında yüzde 23,87’ye geriledi” dedi.Bu verileri sistem den takip edebiliyor bakanlık.Ama dişhekimliğinde ise Ağız-Diş Sağlığı Hizmetleri Yönetimi ve Finansmanı ile Türkiye’de Ağız-Diş Sağlığı ve Dental Görüntüleme Hizmetleri araştırma kitabından da göreceğiniz gibi ( ki sizlere de gazetenize bu kitaplarımdan hediye gönderdim ordan da görebilirsiniz) bu yayınlarda dahi verilerin kısıtlı olduğunu görürsünüz ve bizlerin zor ulaştığı az bilgi var. Yine Sn.Hocamız Bakan Yardımcımız diyorki ”Elimizdeki tedavi olanaklarını akılcı kullanmaz isek, dirençli bakteriyel enfeksiyonlarda önemli zorluklar ile karşılaşılacağı açıktır” bu açıklamadan yola çıkarak siz dişhekimlerine önerim; kendi sektör bileşenleriniz ile bir araya gelip AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖR ANALİZİ yaptırın; ve böylece kurumsal ölçülebilir veriler elde etmeniz gerekir” dedi. (Dentha Haber -İstanbul 3.11. 2020 )
……………………………………………………………
BASIN DUYURUSU …..
Antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlara bağlı ölümlerin dünyada ön sıraya yerleştiğini hatırlatan TC.Sağlık Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Meşe’nin 20/11/2020 tarihli uyarısını göz önüne alan DENTAL GAZETE sektörde bir ilki başlatıp SEKTÖR ANALİZ RAPORU için gerekli girişimleri başlatmaya karar aldığını kamuoyuna duyurur.
Aydınlatmayı ilke edinen ve sektörün TEK gazetesi olan DENTAL GAZETE SEKTÖR BİLEŞENLERİNİ SEKTÖR ANALİZİ YAPMA İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMASINA DAVET EDER..
…………………………………………………………………..