.
İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Tarık İşmen Harbiye’deki Safir Apartmanı önünde “Tükendik! Covid-19 Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilmelidir!” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.
DİŞHEKİMLERİ İNSANİ OLMAYAN ŞARTLARDA HER İŞİ YAPIYOR !
Salgın başlangıcından itibaren (25 Mart 2020 den beri ) 2000’e yakın dişhekiminin filyasyonda görevlendirildiği bildirilen basın açıklamasında dişhekimlerinin mesleki yetkinlik ve sorumlulukları dışında birçok görevi yaptıkları iddia edildi.Açıklama da sahada her işi ve görevi bu filyasyon ekiplerinin yaptığı; dolayısıyle filyasyon ekiplerinin gittikçe artan iş yükü altında ve insani olmayan koşullarda çalışmak zorunda bırakıldıkları; dişhekimlerinin mesai saatlerinin uzun, yoğun ve yorucu geçtikleri böylece filyasyon ekiplerinin günden güne tükendikleri konusu basın açıklamasında yer alan en etkin konu oldu.
TÜRKİYENİN EN ÇOK DİŞHEKİMİ ÜYESİ OLAN MESLEK ODASI 112.yıl KUTLAMASINDA ONLARCA SORUN DURURKEN ”ELDİVENİ UCUZLATIN,KDV Yİ İNDİRİN” DEDİ..
Her yıl kutlanan “Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” 2020 yılı etkinlikleri salgın nedeni ile İstanbul da meslek odası İDO tarfından Taksim Anıtı önünde yapılan törenle başladı.Daha sonra Harbiye de meslek odası binasının önünde basın açıklaması ile devam etti. İzmir depreminde kaybedilen dişhekimlerinin camiada oluşturduğu burukluktan da bahseden basın acıklamasında Covid19 salgını ile Sağlık Bakanlığının ADSM diye bilinen Ağız ve Diş Sağlığı Merkez ve hastanelerinde acil işlemler dışındaki hizmetlerin askıya alınmasına da değinildi.Basın açıklmasında ”kamuda çalışan binlerce dişhekimi filyasyon ekiplerinde görevlendirildi” denildi. Aynı açıklamada 2000 dişhekiminin görevlendirildiği belirtilse bile binlerce dişhekimi denmesi İstanbul Odası üyelerinde şaşkınlık yarattı.
Kamu otoritesinden piyasadaki eldiven fiyatlarını düzenlemesini ve temininin kolaylaştırmasını da isteyen basın açıklamasında serbest dişhekimlerinin muayenehanelerde kestiği faturalarda belirtilen %8 KDV oranının %1 e düşürülmesi istenirken Avrupa Birliği ülkeleri örnek gösterildi.Basın açıklamasının öneriler başlığı altında dile getirilen bir diğer ilginç başlık ise ”ADSM ve ADSH’lerde ağız diş sağlığı şikayetleri ertelenmeyerek yeterli sayıda çalışan planlamasıyla ağız diş sağlığı hizmetleri sürdürülebilir olmalıdır” bu nedenle önerimiz; kamuya bir an önce yeni dişhekimi alımı yapılmalıdır” denildi.
Serbest çalışan ve meslek odasından sevk için gayret etmesi beklenen pandemi ortamında iş kaybı yaşayan dişhekimlerinde ” kamuya yeni hekimler alınsın tedaviler kamuda kontrollü yapılsın” diyen meslek odasının bu açıklaması tepki gördü.
İstanbul Tabip Odası’nı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç’ın da basın açıklamasında yer alması ve dişhekimleri hakkında fikir veren açıklaması, mesleki oda üyelerinin ve eski milletvekli dişhekimlerinin açıklamada bulunmaması; mesleki olarak bilgisi olmayan ve onlarca mesleki sorunun konuşulması gerekli olduğu haftanın bu tarz bir açıklama ile başlaması sektör açısından şansızlık olarak nitelendirildi. (Dentha Haber İstanbul 16.11.2020)