”İMİB SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ  TIP-DİŞ SEKTÖRLERİNEDE ÖRNEK OLSUN”

”İMİB SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ TIP-DİŞ SEKTÖRLERİNEDE ÖRNEK OLSUN”

“Yarınları şekillendirecek fiziki ve beşeri sermayeye fazlasıyla sahibiz. Kamu, reel sektör ve akademi iş birliğiyle aşamayacağımız hiçbir engel yok. Akademi ayağında YÖK ile güçlü bir sinerji yakaladık” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank imzaladıkları protokollerle, üniversiteler; sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri ve enstitülerle birlikte Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde ortak projeler geliştirilmesinin önünü açtıklarını belirtti.Getirdiğimiz bu yaklaşım diğer sektörlere de örnek teşkil etsin temennisinde bulundu.
Dişhekimliği sanayisi bilindiği üzere metal sanayi ile iç içe bir sektör.Özellikle implant vevucut içi yada vucut dışı uygulanan protez üst yapıları ile hasta koltuğu-ünit vb klinik ürünlerde dışa bağımlılığın önüne gececek olan bu tür yaklaşımları Dental Gazete yakından takip etmekte.Bu nedenle YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) arasındaki habere konu protokolü inceleyen gazetemiz yaklaşımı ele aldı.
Maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğinin algısını yükseltmek, sanayinin ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip insanlar yetiştirmek ve üniversite sınavında dereceye giren gençlerin bu bölümleri tercih etmesini sağlayacak iş birliği YÖK’ün Bakanlığın ve Sektör bileşenlerinin imza atması ile gerçekleşti.İşbirliği sayıları her geçen gün artan diplomalı genç işssizliğe çare olacak.Ayrıca eğitim sürecinde verilecek karşılıksız burs desteği ile genç girişimci eğitimini kolay tamamlayacak.Protokol bu açıdan takdir topladı.
2020-2021 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlanacak olan protokole göre; üniversite sınavında ilk 50 bine giren ve ilk 5 tercihinde maden, jeoloji veya cehver hazırlama mühendisliklerinden birini tercih eden ve yerleşen öğrencilere aylık Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç net asgari ücret tutarı kadar burs verilecek.
YÖK ile İMİB arasında online gerçekleşen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, EMİB, EİB, MTA, MAPEG, İMMİB yöneticileri, YÖK üyeleri, İTÜ, Hacettepe ve ODTÜ mühendislik fakültesi bölüm başkanları katıldı.
Türkiye’nin geleceği katma değerli üretim ve yüksek teknolojidedir diye açıklama yapan Bakan Varank konuşmasında diğer sektörlerle de irtibatı olan madencilik hakkında şunları söyledi :”Madenciliğin gelişmesi demek, sanayideki girdi temininin artması ve ithalata bağımlılığın azalması demek. Şu salgın süreci de ham madde kaynaklarını iyi değerlendirmenin ve kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu tekrar ortaya koydu. Dolayısıyla, yaptığınız iş birliği bu alandaki üretim kabiliyetlerimizin gelişmesi açısından da son derece isabetli. Yetişecek mühendisler, madenin çıkarılması, işlenmesi ve Ar-Ge ile yeni nitelikler kazanması aşamalarında yönlendirici olacaklar. Madencilik sektöründe gelecek dönem vizyonumuzu, bu programdan faydalanan gençler şekillendirecekler.”
Türk Dişhekimliği ve Türk Tıbbında kullanılan önemli maden ve metallerin de Ar-Ge işbirliğinde; işlenmesinde ve ürün haline dönüşmesinde rol alacak eğitimli gençlerin Covid Pandemisi sonrasında değişen ihtiyaçlar kategorisinde istihdam edileceği açıklandı.
İlgili bu protokolün Tıp ve Diş sektörlerini harekete geçirmesi; sektör yetkililerinin ve sanayicilerinin YÖK ile gerekli girişimleri yapması beklenmekte.
(Haber/ Analiz- Dentha Dijital Endüstri Haber Ajansı -İSTANBUL 20/ 05/ 2020)

Yazar Hakkında

Share