Kalite Belgesi Pandemide Çözüm Olmuyor

Kalite Belgesi Pandemide Çözüm Olmuyor

Türkiye’nin önde gelen diş hekimliği fakülteleri arasında yer alan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi de, kalite farkındalığının yüksek olduğu ve özellikle çalışanların kalite sistemine vakıf olması nedeniyle TS EN ISO 9001:2015 Yönetim Sistemleri Kalite almaya hak kazanmış fakültelerimizden.

Gaziantep Valisi Davut Gül, 20 Aralık 2019 Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) kalite çalışmaları kapsamında TSE tarafından kalite yönetim sistemlerinin belgelendirilmesine uygun görülen Diş Hekimliği Fakültesi kalite belgelendirme töreninde Gaziantep Üniversitesi’nin şehre değer kattığını ifade ederek şunları söylemişti: “Üniversitelerin şehir açısından da bölge açısından da örnek olma gibi bir misyonları var. Dünyaya baktığımızda kalite belgeleri başta olmak üzere marka, patent, coğrafi tescil ve buna benzer sertifikalar, buna benzer kazanımlar ülkelere değer katıyor. Üniversitenin kendi hayatında yapmadığı, kendisinin uygulamadığı hiçbir şeyi bir başkasına örnek gösterme şansı yok. Bu açıdan ben bu başarıyı elde eden hem Rektör Prof. Dr. Ali Gür’ü, hem de her birimimizi tek tek tebrik ediyorum” diyerek övgüsünü dile getirmiş idi..Ancak kim derdi ki bu konuşmadan 3 ay sonra klinikler dezenfekte edilerek boşaltılacak acil işlemler dışında TC Sağlık Bakanlığı duyurusunda dahi hasta bakılmayacağı kayıtlara girecekti.Kalite belgesi almak pandemi olsa bile nasıl kaliteli çalışılacağını ortaya koymadıktan sonra o kalite belgesinin etkisiz kaldığını göstermekte.

Hasta koltukları (ünit /fotey) yerleşim düzenlerinin çok sık olması ve birbirinden ayrı odalarda olmaması, ortak hava kullanım alanlarının olması, hava temizlemede hepa filtrelerin olmasının önerildiği geçmiş süreçlerde dahi bunlar göz önüne alınmadan kalite belgelerinin verildiği düşünülür ise dişhekimliği fakültelerindeki teknik yapılanmaların yeniden ele alınmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanmakta.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Dişhekimi Prof.Dr.Atilla Ataç pandemi sonrası Aerosol üreten tüm diş tedavileri için “high volume evacuator (büyük miktarda hava çeken ve dakikada 100 metreküpe kadar hava hacmini kaldırdığı söylenen bir tahliye sistemine takılan bir emme cihazı” kullanılmasının gerektiğini söylüyor.Sn.Gaziantep Valisi de ”Üniversitenin kendi hayatında yapmadığı, kendisinin uygulamadığı hiçbir şeyi bir başkasına örnek gösterme şansı yok” dedi.

Türk Dişhekimliğine basın yayın hizmeti veren Dental Gazete yönetim kurulu tarafından verilen bilgide hem habercilik hem yayın medya takibi konusunda 15 yılı aşkın hizmet sürecinde hiç yaşanmayan bu olağan üstü pandemi sürecinde ve sonrasında bu tür karşılaştırmalı haberlerin yapımına karar verildiğini, haberlerin takibi konusunda o alanlarda çalışan hekim ve sağlık çalışanın sektörün medyadaki tek sesi olarak yanında olduğunu; haberde tedavi olan hastaların da hasta haklarının korunma amacı taşıdığı bildirildi.( Dijital Endüstri Turizm Haber Ajansı/ İstanbul- 16.05.2020 )

Yazar Hakkında

Share