Üniversite hocaları, iş adamları, STK yöneticileri, Sağlık Bakanlığı. TSE, DİŞSİAD davetine katıldı. TDB ve İstanbul Dişhekimleri Odası bu çağrıya katılmadı.
İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanı Dişhekimi Prof.Dr.Seçkin Dindar moderatörlüğünde yönetilen toplantının ana başlıkları şöyle:
– İÜ & DİŞSİAD ortak projeleri hayata geçirilecek. Satıcıların yetiştirilmesi programda
– İzmir’den katılan Türk Ortodonti Derneği yoğun kurs talebini incelemeye alacak.Prof.Ahu Acar konuyla bizzat ilgilenecek.
– Türkçe kitap sıkıntısı için sponsor aramalarına son verildi. Sponsor DİŞSİAD olacak
– İÜ Cerrahi Ana Bilim dalı öğretim üyesi, 12 yıllık kalite ve TSE ilgilisi tecrübeli akademisyeninin önerisi beğeni aldı. Öneri : ‘Sanayii den 1.tercih yerli malı olmalı’
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Diş Sektörü Temsilcisi Makine Mühendisi Bilgehan Uçanok tarafından düzenlenen ve ilk kez İTO çatısı altında yapılan
‘Dişhekimliği Sektör Bileşenleri Buluşması’ başarı ile yapılırken ikincisinin önümüzdeki yılın ilk yarısında yapılacağı bildirildi.
Toplantı katılımcılarının soru cevap geçen konuşmaları özetle şöyle: İlk söz alan DİŞSİAD Başkanı Dişhekimi Namık Sönmez 1985 yılı Hacettepe Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra bir müddet hekimlik yaptığını Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği ( DİŞSİAD ) ın her kademesinde çalıştığını bu dönem de başkanlığa getirildiğini, DİŞSİAD AKADEMİ için çalıştıklarını, malzeme satıcısı elemanlar için İstanbul Üniversitesi ile Seçkin Dindar hocanın başkanlığında program hazırladıklarını söyledi. Dernek olarak sevip sevmeme kültürü yerine birlikte olma amacıyla kurumsal ilişkileri yürüttüklerini bu doğrultuda 3 grup çalışma yaptıklarını; bunlar
1) Tanıtım çalışmaları 2) Sektörde işlem hacmini artırma çalışmaları 3) Yerli malı tercih için kamu farkındalığının artırılması çalışmaları olduğunu bildirdi. AB serbest ticaret antlaşması, satıcıların yetkinliklerinin akademi vasıtası ile sertifika programına alınması, Türkçe kaynak kitap sıkıntısına sponsor olma kararlarının da uygulamada olduğunu söyledi.
DİŞSİAD Başkanı Dişhekimi Namık Sönmez’den sonra söz alan İTO Meclis Üyesi ve İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz dünyada 300 Türkiye’de 102 firma (marka) nın olduğunu bunun ancak 48 inin ulusal bilgi bankasına kayıtlı olduğunu,dental implant sektörünün dünyada 2.8 milyar dolarlık bir pazar olduğunu söyleyerek 35 dakikalık bir implant raporu sundu. Başbakanlık 10.Eylem Planından da bahseden Akyüz bakan değişince ekiplerin değiştiğini bunu bir sorun olarak algıladığını, bir diğer sorunun ise sektörde konuşulan sorunların üstünün kapatılması olduğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Cafer Türkmen söz alarak fakültede dolgu için en az 2 yıla randevu verdiklerini ifade etti. implant da ise diğer üniversiteler gibi marka seçiminde çok zorlandıklarını; çünkü şartnamelerinin hemen hemen aynı olduğunu, bu konu da malzemeye nasıl yönelmesi gerektiği sorusuna İMPANATDER Başkanı makine mühendisi Oğuz Akyüz’ün verdiği cevap oldukça ilgi çekti. Verdiği yanıtta Üniversitelerin çok ciddi ‘Muamma’ olduğunu söyleyen dernek başkanı dekan yardımcısının bu sorusunu ‘Kooperatif kurarak, taahhütname alarak’ çözmelerini önerdi. Kaçak implant konusuna da değinen Akyüz XRay cihazlarının gümrüklerde implant geçerken belirti vermediğini bu yüzden avuç avuç implantın kaçak girdiğini hatta Antalya’da bir kerede 4 milyon TL bedelde implantın yakalandığını; aynı malın depolarına yapılan baskında ise 14 milyon TL lik kaçak implantın yakalandığını ve buna kamuoyunda duyarsız kalındığını, OSTİM sanayii sitesinde yakalanan İsviçre markalı yapımlarla alakalı davanın devam ettiğini de toplantı katılımcıları ile paylaştı.
2008 den beri İstanbul Okmeydanı Diş Hastanesi yönetiminde olan dişhekimi Hasan Ülgen konuşmasında 1993 İÜ Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olduğunu Türkiye’nin en büyük diş hastanesinin yöneticisi olmakla çok büyük tecrübeler edindiklerini söyledi. Daha sonra implant konusuna değinen Ülgen hastanede hekimlerinin implant seçme lüksü olmadığını, A sınıfı implantlar üzerinde durduklarını bunun uygulama örneği bilgisini de Balta Limanı Hastanesi’ne giderek ortez-protez’i inceledikten sonra burayı örnek aldıklarını; bu amaçla perio- cerrahi ve protezden oluşan bir kurul kurduklarını, hasta başı alımı yaptıklarını ve malın depoya girdiğini ancak sağlık bakanlığı kriterlerince bu malı 60 gün tutabildiklerini, SGK nın da 200 küsür TL yi ancak ödediğini bu vb sorunlardan istedikleri implantı seçemediklerini ve istedikleri üst yapıyı yaptıramadıklarını belirtti.
Toplantının diğer katılımcılarından Ağız Diş Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dişhekimi Ahmet Selvi diğer katılımcılar gibi önce kendini tanıttı. İÜ.Dişhekimliği Fakültesinden 1986 Mezun olduğunu söyleyen Selvi oturumun diğer bölümünde ise başında bulunduğu Özel Hospitadent Kuruluşu hakkında bilgi verdi. Hospitadent’in Avrupa’dan gelen sağlık turizmi hastasının % 40’ını aldığını; bunu 500 çalışan ile karşıladıklarını bunun da toplam cirolarının % 60 ını teşkil ettiğini söyledi.Buna rağmen kendilerinin hala reklam kanunu ile cezalandırıldığını hatırlatan Selvi bu konuyu halen yürürlükte olan ama asla uygulanmayan ‘şapka kanunu’na benzetti. Türkiye de diş için yılda bir kez hekime gitmeyen hastanın Avrupa da yılda 5 kez gittiğini eğer gitmez ise sağlık priminin düştüğünü ve adeta hekime gitme zorunluğunun olduğunu belirten Dişhekimi Ahmet Selvi bazı istatistiki bilgileri de dernek başkanı olarak paylaştı.Selvi Türkiye’de sağlıkta memnuniyet ortalamasının % 75 olduğunun bilgisini verirken OECD nin 3484 Dolar harcayarak bunu yaptığını; Türkiye de ise 981 Dolar harcanarak bunun gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Ahmet Selvi ‘Aslında bu memnuniyet özel sektörün sırtından kazanılıyor’ dedi.
Özel Vakıf Üniversitelerinden Biruni Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanlığı’na Samsun’dan transfer olduğunu anlatarak söze başlayan Prof.Dr.Selim Arıcı genel bütçeden sağlığa ayrılan payın 76 milyar olduğunu bunun 1 milyar 600 bininin diş’e ayrıldığını bunun da % 10’unun üniversitelere ayrıldığını belirterek o nedenle ‘üniversitelere hiç dokunmayalım’ dedi.
YÖK’ de Sağlık Komisyonunda görevli olan Prof.Dr.Selim Arıcı 1980 Hacettepe mezunu. DUS mevzuatında da çalışan Arıcı konuşmasına şöyle devam etti: ‘ Üniversitelerde huzursuzluk var. Performans sorunu var. Küçük illerdeki fakültedeki yardımcı doçent mutlu. Neden mutlu ? Çünkü döner sermayeden aldığı para iyi. Ama büyük şehirlerde bu böyle değil. Büyük üniversitelerde hasta için hoca ne kadar zaman harcıyor o da ayrı bir sorun..İmplant başına hocaya her ay belli para veren firmanın değil sadece sorun ..bu onun suçu değil. Ben bir hikayeyi örnek vermek istiyorum. Çölde at ile giden bir adama susuz kalmış biri su diye yalvarırken o kişi atından inerek ona su vermeye çalıştığı haldeyken o kişi gerçek amacına ulaşıyor ata binip kaçıyor adam arkasından şunu söylüyor ben atı çaldığına üzülmüyorum bunu duyan olursa bir daha çölde atından inip susuza su vermezler ona üzülüyorum’ demiş bu örneği hepimiz için anlatıyorum para veren implant firması ise bu sadece onun ahlaksızlığı değil hepimizin ahlaksızlığıdır. Ama burada toplanmak bunları konuşmak çok önemli. Son olarak Henry Ford’un bir sözünü hatırlatmak isterim ‘En önemli konu bir araya gelmektir’ dedi.
Toplantının tek cerrahı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Cerrahi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özen Onur Doğan 1985 de aynı fakülteden mezun olduğunu bir dönem serbest muayenehanesi olduğu için her iki tarafın da sorunlarını bildiğini ifade etti.
İÜ.Diş Hekimliği Fakültesinin belgelendirme çalışmalarını yaptığını, süreç sorumlusu olduğunu ve akreditasyonu yürüttüğünden bahseden Prof.Doğan ikinci bölümde moderatör Prof.Dr.Seçkin Dindar’ın özet sunumundan sonra tekrar söz alarak ortodonti derneği yetkilisine ‘Bugün otojen gerft ile cerrahiyi muayenehanesinde yapan serbest hekime sen uzman değilsin cerrahi yapamazsın diyemediğimiz gibi endodonti yapan meslektaşımız, implant yapan meslektaşımız kısa süreli olmayan uzun süreli kurslarla sertifikalandırılarak tıpkı Amerika’daki gibi o sertifika numarasını ortodonti faturasına yazarak hasta bakabilmeli hatta Türk Ortodonti Derneği de buna yardımcı olmalıdır’ dedi.Moderatör Prof.Dr.Seçkin Dindar da konu ile alakalı olarak ‘ Ben endodonti uzmanıyım.Bir işin uzmanının olması diğer hekimlerin o işi yapmasın demek sorunu çözmez.Derneğin direnmesi de sorunu çözmez.Bunlar benim kişisel düşüncemdir.’ dedi. İzmir’den katılan Türk Ortodonti Derneği yönetim kurulu üyesi Prof.Ahu Acar konuyla bizzat ilgileneceklerini söyleyerek ortodontide Çin ve Kore mallarının rekabet ettiğini ancak Türk malı ortodontik malzeme olmadığını vurguladı.
Sağlık Bakanlığı adına İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Dişhekimi Meryem Kurt katıldığı bu toplantıyı çok samimi bulduğunu söyleyerek kendisinin aileden mesleğin içinde olduğunu; anne ve babasının dişhekimi dedesinin dişteknisyeni olması; deyim yerinde ise çekirdekten bir dişhekimi olarak sorunları bildiğini sadece bürokrasi den gelmediğini söyleyerek bu samimi toplantıdan çok verim alınacağına inandığını söyledi.Toplantıyı düzenleyen Bilgehan Uçanok ile İTO ve DİŞSİAD yetkililerine teşekkür ederek makamına davet etti. Kurum hizmetlerinden de kısaca bahseden Şube Müdürü Meryem Kurt ’10 yıldır müdürlükte hizmetteyim. 1 milyon 900 bin öğrenciye Halk Sağlığı birimi ile eğitim verdik. 250 bin öğrenciye tarama yaptık. Diş Protez Teknisyenlerine radyolojik inceleme yapıyoruz. Reklam konusunda ise önce uyarı yapıyoruz .Ayrıca yeni bir mevzuat üzerinde de bakanlığımızın çalışmakta olduğunu bildireyim’ dedi. Diğer bir kamu katılımcısı TSE yetkilisi Murat Keremoğlu kendisinin dişhekimi olmadığını Hacettepe Üniversitesi 2002 Kimya mezunu olduğunu, kimya laboratuarında teknik şef olduğunu kalite standart ve belgelendirmede çalıştığını ifade etti.TSE yetkilisi denetimlerin standartlara göre yapıldığını ancak mevzuat ve yönetmenliklerle uluslararası standartların uyuşmadığının bilinmesini istedi.
Toplantıya İstanbul Diş Teknisyen Odası 2.başkanı olarak katılan Hikmet Çelik ADSM lerde yapılan ihale yönteminin yanlış olduğunu ve bunun düzeltilmesini istediklerini; fiyatların da çok düşük olduğunu söylemesi üzerine ITO 8.Meslek Gurubunun sektör temsilcisi Bilgehan Uçanok ‘Neden meslektaşınız en düşük ücretle iş teklifini kabul ediyor? En düşük verilen ücret nedir şu anda sorusuna 10 TL yanıtı ise toplantıda şok tesiri oluşturdu. Bunun ardından Dişhekimi Metin Gürsan geçtiğimiz 2014 Ağustos ayında Türkiye gazetesinde ana manşetten çıkan ‘Ağzımızın İçi Hurdalık Gibi’ haberini göstererek ‘Konu sadece ucuz imalat değil. Bu imalatın içinde ADSM ye iş yapan dişteknisyenleri süratli iş istenmesinden ve de hızla iş yapmaktan korumasız çalışmaktan SLİKOSİZ hastalığına yakalanmaktadır. İşte bu gazetedeki dişteknisyeni Bahçelievlerdeki ADSM de çalışarak slikosiz olmuş bir kişidir.’ diyerek ADSM lerde performans sisteminin yanlış ve bunun hekimin önüne konulmuş bir havuç olduğunu gelen işlerin kontrolsüz performansa yönelik çupa metallerle yapıldığını söylemesi üzerine gerginleşen ortama moderatör Prof.Dindar müdahale etti. ‘Malpraktislik her alanda var.İÜ de de var. İnşallah bir dahaki toplantıda bu işlerin hukuki boyutunu da tartışırız’ diyerek toplantıya ara verdi.
Toplantının son bölümünde söz almayan konuşmacılara yer veren moderatör Global Dişhekimliği Derneği koordinatörü Güllü Konuk’dan dernek hakkında bilgi aldı. Son olarak
İstanbul Aydın Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Merkez Müdürü Dişhekimi Gökhan Yüksel kendisini tanıtırken 1985 İÜ Mezunu olduğunu 2008 de Dent İstanbul Medikal Direktörlüğünü yaptığını bildirdi.Son 10 yılda yapılan ADSM lerin çok önemli bir girişim olduğunu söyleyen Yüksel kendisinin bir AVM de ‘bilgilendirme’ yaparken TDB tarafından ceza aldığını söyledi.Öte yandan Küçükçekmece Belediyesi ile ilkokullarda ücretsiz ağız diş taraması yaptıklarını burada 25.000 öğrenciye ulaştıklarını belirtti.
Estetik Dişhekimliği Derneği (EDAD) adına toplantıya katılan Dişhekimi Cemil Açık ‘Bende 82 Çapa Mezunuyum.Bugün burdayım ancak niye burda olduğumu da toplantıyı dinleyince anladım.Anladığım da şudur.Biz artık DİŞSİAD çatısı altında toplanmalıyız.’ dedi.
DİŞSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erol Soydan, Genel Sekreter Yusuf Arpacıoğlu ve Kartal ADSM Başhekimi Muhammet Hanefi Ezici’nin de olduğu ilk buluşmanın katılımcılarla yenilen yemek sonrasında Moderatör Prof.Dr.Seçkin Dindar bir anektodunu paylaştı. Dindar ‘1989 da Harem de otelde kurdukları Türkiye Endodonti Derneği’ gibi 20 yıl sonra burada yapılan toplantının da meyvesinin alınması temennisinde bulunarak toplantıya son verdi.
MÜ Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Cafer Türkmen fakültede dolguya bile iki yıla randevu verdiklerini söyledi.
MÜ Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Cafer Türkmen fakültede dolguya bile iki yıla randevu verdiklerini söyledi.
Okmeydanı Hastanesi Yöneticisi Dişhekimi Hasan ÜLGEN ‘İmplant seçme lüksümüz yok’
Hospıtadent ve ADİŞSAD Bşk.Dt.Ahmet Selvi ‘Türkiye’de sağlıkta memnuniyet % 75 aslında bu memnuniyet özel sektörün sırtından kazanılıyor’
Biruni Üniv.DHF Dekanı Prof.Dr.Selim Arıcı ‘Üniversitede implant firması hocaya para veriyorsa bu sadece onun suçu değil hepimizin ahlaksızlığıdır”
İÜ:DHF Cerrahi ABD Prof.Dr.Özen Onur Doğan ‘Otojen Greft’i muayenehanesinde kullanan dişhekimine eğer sürekli ve yeterli sertifikalı eğitim almışsa belli oranda sen niye ortodonti yapıyorsun diyemeyiz’
Türk Ortodonti Derneğinden Prof.Dr.Ahu Acar ‘Türk Malı neden ortodontik malzeme yapılamıyor sanayici yapmalı’
Aydın Üniv.den Dişhekimi Gökhan Yüksel ‘AVM de bilgilendirme yaptım TDB bana ceza verdi.Şu anda Küçükçekmece Belediyesi ile okullarda tarama yapıyoruz’
EDAD den Dt. Cemil Açık ‘Buraya gelirken sebebini bilmiyordum şimdi anladım ki DİŞSİAD çatısında toplanmalıyız’
İstanbul İl Sağ.Mdr.ADS Şb.Mdr.Dişhekimi Meryem Kurt ‘1milyon 900 bin öğrencide etiğim verdik 250 bin de tarama yaptık’