İmplant Hakkında Bilinen En İyi Kaynak Hekimin Kendisi

İmplant Hakkında Bilinen En İyi Kaynak Hekimin Kendisi

İmplant diş eksikliklerini tamamlamak için kullandığımız ve hastanın kaybettiği dişini köküyle birlikte kazandığı bir tedavi.

– İmplant nedir? Kısaca anlatır mısınız?

İmplant diş eksikliklerini tamamlamak için kullandığımız ve hastanın kaybettiği dişini köküyle birlikte kazandığı bir tedavi. Artık insanların düşünceleri, diş eksikliklerinde, girip çıkan protezlerden çok; sabit çözümlere, kaybettikleri dişleri kazanmaya yönelik. Bu konuda da düşünmeliler bence. Çünkü hayatı kolaylaştırıyor. İnsanlar için kaybettikleri dişlerini kazanması çok güzel bir şey. Bu nedenle implant, diş eksikliği olan her insanın düşünmesi gereken bir tedavi.

-Yani protezden farkı, protezin çıkması implantın çıkmaması mı?

Tabii, kendi ana dişi gibi. Protezde mesela büyük kitleler ağızda oluyor ama implantta öyle değil. Ana dişleri gibi bir dizi diş oluyor. İnsanın kendi doğal dişine en yakın çözüm, diyebiliriz.

-İmplant hangi malzemeden üretiliyor?

Titanyumdan üretiliyor. Titanyum, insan sağlığına ters düşmeyen , insan vücuduyla birebir uyum sağlayabilen ve ömür boyu ağızda veya vücutta kalabilen en iyi metallerden bir tanesi.

-Yani implant ömür boyu kullanılabilir mi?

Kullanılabilir. Enfeksiyon olmadığı sürece ömür boyu kalabilir.

-İmplant nasıl bir teknolojiyle üretiliyor?

Tabii ki ileri bir teknolojiyle üretiliyor. Hassas tezgahlarda, siensi tezgahlarında üretiliyor. Ancak onu daha güvenilir ve sağlıklı kılan durum, onun hijyenik olarak paketlenmesi, üzerinin hidroksiapatit veya sıvayla kapatılması. Kemikle kaynaşmasını artıran bazı özellikler var. Bunların yapılması implantları birbirinden ayıran özellikler. Mesela yüzeyinin pürüzlendirilmesi veya herhangi bir malzemeyle kaplanması, doku dostu oluşu implantların birbirlerine karşı üstünlüğünü sağlıyor. Bir implant firmasının implantı, diğerininkine göre bu nedenlerle üstün. Bu üstünlüğü sağlayan şey çok ufak ayrıntılar ama bize ufak gibi gelen, insan organizmasında, implantın kabulünde ve implantın devamlılığında çok büyük rol oynayan şeyler bunlar. Mesela implantın yivlerinin açıları. Bu kemik ögmentasyonu sırasında çok fark yaratıyor. İyileşmede, kullanmada, ileriye dönük, uzun ömürlü oluşunda çok şey fark ediyor tabii ki. Başarı her zaman nüanslarda gizlidir. İmplantta da öyle yani.

-İmplant ne zamandan beri uygulanıyor?

1980lerde Türkiye’de başladı. Bildiğim kadarıyla Avrupa’da uygulanması 1950lere kadar gidiyor. İlk olarak Amerika’da 1908 yılında uygulandığı biliniyor. Mısırlılar bile implant uygulamışlar. Çok eski bir geçmişi de var. Tabii o zamanki teknoloji farklı şimdiki farklı. Şimdi bizim uyguladığımız teknolojinin, insanlarda kullanılması 1950lerde başladı.

-İmplant herkese uygulanabiliyor mu?

Hemen hemen herkese uygulanabiliyor.

-Bir tek diş eksikliğinde mi uygulanıyor?

Diş eksikliklerinde, ortodonti ve cerrahide uygulanıyor.

-İmplant yaptırmanın bir yaş aralığı var mı?

Yaş aralığı yok ama tabii ki çocuk yaşlarda, gelişimin devam ettiği yaşlarda çok fazla önermiyoruz. 18 yaşının üstünde olmalı, üst sırı yok. Yaşlı insanlarda başarı oranı daha yüksek. Kemiklerde kireçlenme daha fazla olduğundan dolayı yaşlı insanlarda daha başarılı olabiliyor.

– Her çekilen dişin yerine implant uygulanabilir mi?

Enfeksiyon olmadığı sürece evet, uygulanabilir. Enfeksiyon varsa da tedavisi uygulandıktan sonra yapılabilir.

-Üniversiteler mi bunu yapmalı yoksa her diş hekimi implant uygulayabilir mi?

Eğitimini alan her diş hekimi yapabilir. Bunun için özel bir eğitim gerekli tabii ki. Diş hekiminin kendisini yetiştirmesi, ciddi bir eğitim alması gerekli. Öğretim içerisinde eğitim, fakültede okurken bir eğitim olabilir. Mesleğini icra ederken meslek içi eğitimle de kendini geliştirebilir.

-Yerli implant markaları var mı?

Var.Yerliler de var. Yerlilerde yapılmaya başlandı ancak şu an Türkiye’de bildiğim kadarıyla implantın her şeyini yapabilen yerli firma yok .Yani her şeyi yapabilen derken implantını üreten , hijyenini, dezenfeksiyonunu sağlayan, paketlemesini yapan, üstünün kaplamalarını yapan yok. Mesela üretimi Türkiye’de yapılıyor fakat paketlemesi ve yüzey kaplamaları için farklı ülkelere gönderiliyor ama tabii ki zaman içerisinde Türkiye’de de bunlar gelişip kendini tamamlayacaktır.

-İmplant yaptıracak bir kişinin internetten bilgi edinmesi yeterli olur mu?Yoksa bir hekime başvurması mı gerekir?

Yok. Hekime sorması lazım. Hekime sorması şart. Çünkü her insanın ağız yapısı, kemik yapısı birbirinden farklıdır.Bir insanın sağ taraf çenesi ile sol taraf çenesi bile birbirinden farklıdır.Bu yüzden mutlaka hekime sorması lazım.

-İmplantta kalite neye göre mukayese edilebilir?

Tabi ki bir kere burada markalar önemlidir. Belli, kanıtlanmış, uzun süre kullanılmış, uzun süre başarısı kanıtlanmış markalar burada çok önemli. Bir de firmaların Ar-Ge çalışmalarını yapmış olması önemli. Bir implantın arkasındaki bilimsel destek önemli. Mesela implant firmasının kendine bağlı bulunan bilim insanlarından destek alabilmesi çok önemli. Bir hekim takıldığı bir yerde bilen birisine sormak durumunda. Yani fikir almak durumunda, sormak zorunda.Onun için bir implant firmasının mutlaka bilimsel bir konseyi olması lazım. Daha çok uzun süreli kullanımına, backgrounduna, Ar-Ge çalışmalarına dediğim gibi bilimsel desteğine. Firmanın satış sonrası hizmeti çok önemlidir. Daha sonrası için parçaların gerekli temini önemli. Firmanın sürekliliği kalıcılığı ve piyasada var olma süresi çok önemli. Bir var olup bir yok olan firmalar hiçbir zaman güven vermezler. Çünkü implantı taktığınızda ya da yerleştirdiğinizde hasta ömür boyu kullanıyor. Ömrünün ne kadar süreceğini hiç kimse bilemez. Onun için belki biz yok olduktan sonra bile yerleştirdiğimiz implantlar devam edecek ama firmalar bir gün varolup bir gün yok olmamalı. Yurtdışında yüz yıllık, yüzelli yıllık firmalar var ama Türkiye’de henüz firmalar daha fazla yok.Onun için bu firmaların güvenilirliliği çok önemli.

-İmplant tam olarak vida ile damağa mı yerleştiriliyor?

Çene kemiğinin içerisine yerleştiriliyor. Bu sistemle yapılıyor.

-İmplant çıkarılamıyor değil mi?

Gerekirse çıkarılabiliyor. Ama gerekmediği sürece çıkarılmıyor. Niye çıkarılsın, zaten bir dişin eksiği tamamlanmış oluyor.

-Takılıp, çıkarılabilen implant var mı?

Yaşlılarda arka bölgelerde çene kemiği erimiş ise oraya bir kemik ögmentasyonu yapılmayıp, oraya bir kemik kazandırılmamış ise bazı hastalarda sabit implant mümkün olamıyor.O zaman sadece çenenin ön bölgesine yerleştirilebiliyor. Yine protezi girip çıkan oluyor ama bunlar çıt çıt gibi olduğu için hasta protezini daha rahat kullanıyor. İmplantın çeşitli tipleri var tabi. İmplantın çeşitli yerlerde kullanılması söz konusu. Şu şekilde olan bir ağızda implant kullanılabilir diye bir şey yok. Her formatta, her şekildeki ağza bir implant çözümü mutlaka vardır ama bu hastanın yaşına, sağlığına, geçirdiği hastalıklara, yaşadığı ortama, protezinin yapısına, kemik yapısına, birçok şeye göre şekil aldığı için ve insandan insana çok şey fark ettiği için her ağız için bir implant çözümü vardır fakat şekli değişiktir.

Röportaj: Sevim Yağcı  Muhabir: Elif Kızılçay

Yazar Hakkında

Share