Türk insanının başarısı her alanda kendini gösterdiği gibi Dişteknisyenliği alanında da kendini ispatladı. Uluslararası üne sahip bir Alman malzeme üreticisi fabrika ürünlerinin tanıtımında iki Türk Diş Teknisyeni’ni kullanıyor.
Bu dişteknisyenleri dünyanın her yanında eğitim vermek üzere eğitilmiş akademik bilgilerle donatılmışlar.Almanlara kendi ülkelerinde değişik illerde yaptıkları kurslarla tanınan Türk Dişteknisyenleri Haziran ve Temmuz aylarını Türkiye’de meslektaşlarına yaptıkları kurslar ile geçiriyorlar.
Yeni teknolojilerinin Türkiyede’ki tanıtımlarında İstanbul’u pilot bölge seçen firma ihracat müdürü Carola Frölich Dentha Ajans mikrofonlarına verdiği beyanatlarında 1985 senesinden beri bu branşta hizmet verdiklerini; akril diş imalatında dünyada üçüncü sırada olduklarını söylerken Türkiye’de ki dental branşın müthiş bir hızla büyüdüğünü vurgulamıştı.İhracat menajerinin bu beyanatının üzerinden yaklaşık bir ay sonra uzman eğitimci Tamer Simsek Almanya’dan İstanbul’a gönderildi. Levent’de seçilen bir laboratuarda ilk kez Türkiye demastrasyonlarına start verildi.
Demastratör eğitimci dişteknisyeni Simsek yaptığı uygulamadan sonra ajansımıza konu hakkında ‘ Ben Almanya’nın çeşitli illerinde bu tarz eğitimler veriyorum.Burada açıkça söylemem gereken İstanbul’a gelirken biraz tereddütlü idim.Ancak gördüm ki Türkiye de de tam teşekküllü tıpkı Almanya laboratuarları gibi laboratuarlar varmış..Burada da her türlü teknik uygulamak mümkün.Arkadaşlarımız da konularında bilgili.Protezin bu teknoloji ile yapımına büyük ilgi gösterildi.’ Dedi.
20 yılı aşkın diş sektörüne imalat yapan Alman Merz Dental firmasının Türkiye Distribütörü Kuk Dent satış müdürü Ali İhsan Kuk ise bu tür eğitimleri Almanların vermesine alışık olan Türk Dişteknisyeninin karşısında konusunda uzman doçentlik statüsünde bir Türk eğitimciyi gördüklerinde anlatılan kursa daha iyi adapte olduklarını söyledi. Aynı dili kullanmanın avantajından dolayı burada yada Almanya’da bir sıkıntı yaşamadıklarını da belirten firma yetkilisi kalitenin yaşanması için bu kursların şart olduğunu; dişteknisyenlerimizin Alman meslektaşlarından geri kalan bir yanlarının olmadığını sadece son teknoloji ile kullanılan malzeme farkı olduğunu söyledi.
Kursun yapıldığı Art-Oral isimli laboratuarın sahibi dişteknisyeni Ayhan Gerez ise konu hakkında şunları söyledi: ‘ Bizler el emeği ve göz nuru olan bu meslekte çok iyiyiz.Ancak bir sorunumuz var.O da Avrupa teknolojisini uyguluyoruz; Avrupa malzemelerini kullanıyoruz.Ama gel gelelim Avrupa ülkelerindeki gibi fiyattan ödeme alamıyoruz.Sorun bu.’ Dedi.
Ayhan Gerez laboratuardaki ortağı Senih Ersin’in Norveç’te dişteknikeri olarak çalıştığını; teknolojiden ve bilgiden yana bir sıkıntılarının olmadığını; zaten butik tarzı az iş ama özel iş yaptıklarını; demostrasyon için bu işlere meraklı olan beraber çalıştıkları dişhekimlerini de çağırdıklarını söyleyerek eğitimi hekim teknisyen beraberliğinde götürdüklerini anlattı.
Daha sonra laboratuara getirilen bir hastada total protez yapımında diş seçimi için kullanılan kumpasla burun yan ölçüleri alındı.Renk skalasından hastanın kişisel özgün diş eti rengi boyamaları için renk seçimine geçildi.
Dişhekimlerinin teknikere laboratuar ortamına renk nasıl göndereceğini çizimlerle anlatan firma eğitmeni dişteknisyeni Tamer Simsek Almanyada’ki diğer eğitmen meslektaşı Cüneyt Sefer’in Ağustos ayı içerisinde Türkiye’nin İstanbul dışında başka illerde de uygulama yapacağını duyururken aslında kendisinin İzmir-Karşıyaka’lı olması nedeniyle İzmir’ de Meslaktaşları ile bulunmayı çok arzu ettiğini ve bu tür uygulama (anın da muflasız teknikle, çabuk ve estetik boyama metodunu)nın da ilk kez hastada bire bir laboratuar ortamında yapılmasının Almanya’da dahi yapılmadığını vurguladı.Daha sonra Simsek ‘Hakikaten ben bir Türk Dişteknikeri olarak burada bu teknolojide; bu kadar ilgili insanlarla ve hasta üzerinden canlı ortamda çalışmaktan onur duydum.’ Dedi.
Zaman içinde kararmayan efektif komple protetik sistemle yapılan renklendirmeli muflasız total protezlerin 60 derece basınçta pişirilmesi ve kolaylığı karşısında şaşıran Dişhekimleri ve dişteknisyenleri kendilerine yapılan yarım günlük öğretinin semeresini protezini takan hastanın mutluluğunda gördüler.