Avrupa Birliği Müzakerelerinin Türkiye gündemine oturduğu 3 Ekim günü Sağlık Bakanlığı gündemine ‘Kalite’ alınmıştı. Müzakere tarihlerine denk getirilen ‘Sağlıkta Kalite’ toplantıları ile de adeta tüm dünyaya Konya’dan bir mesaj verilmek istenmişti

Bu anlayışla yola çıkan yetkililer 1-2 Ekim günleri Konya’da ‘Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon’ çalışmalarına başlamış Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi örnek gösterilerek bakanlık bünyesinde bulunan bu tür kurumların JCI olarak bilinen‘Uluslar arası Akreditasyon’a nasıl aday olduğu anlatılmıştı.
JCI Adayı kuruluşunun ev sahipliğini yaptığı kalite toplantısına destek vererek katılan Sağlık Bakanlığı sektörün tüm bileşenlerini ve sivil toplum örgütü temsilcilerini de bu toplantıya çağırarak birleştirici unsur sergiledi.
Diğer yandan sponsor olarak katılan Nobel İlaç Firması da bu toplantıya neden destek verdiğini ‘Kalite ancak birkaç bileşenin bir araya gelmesi ile sağlanır.İlaç sanayii ve endüstrisinin bu işe gönülden katkı vermesi ile kalite en iyi şekilde gerçekleşir’ şeklinde ifade etti
. Sağlık Bakanlığı panelistleri ile aynı görüşü paylaşan Nobel İlaç Sanayi’nin İstanbul’dan toplantıya katılan yetkilisi Dr.Cem Cihangir Öztop’un Dentha Haber Ajansı ile yaptığı röportaj şöyle:
Dentha: Bu toplantıya katılmadaki amacınız neydi ? Buradan katılışınız itibariyle şu anda canlı yayın yayın yaptığımız Türk dişhekimleri ve tıp camiasına vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?
C. C. Öztop: İlk önce böyle bir röportaja imkan tanıdığınız için teşekkür ederim size. Önemli bir panel, Türkiye için sağlıkta akreditasyon ve de AB sürecinde diş sağlığı Türkiye’deki diş sağlığını içeren bir panel. Dolayısıyla da üst düzey bürokrasinin de katıldığı önemli bir toplantı gerçekleşiyor burada ve bu toplantıdaki amacımız ana sponsorluğunu yaparak böyle bir panele katkıda bulunmak. Sizde takdir edersiniz ki sağlıkta akreditasyon yani sağlık hizmetinin her zaman en üst düzeyde verilme gayretinde olunması birkaç faktörün birleşiminden ortaya çıkıyor. Sadece hekimlerin hizmetiyle değil bürokrasinin de işin içine girmesi ve beraberinde de sağlık sektöründe yer alan ilaç sanayi de dahil olmak üzere pek çok sektörün yani endüstrinin de bu işe gönülden katkı vermesiyle ancak bu sağlıkta akreditasyonun en iyi şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Nobel ilaç olarak da biz sağlıktaki özellikle ilaç üretim ve geliştirilmesi safhasında teknolojiyi en yakın düzeyde takip ederek en üst düzeyde sağlık ilaçlarını hekimlerimizle, halkımızla paylaşarak destek vermek aynı zamanda bu tip toplantıların da sponsorluğunu üstlenerek bu noktada yapılacak toplantıların artarak devamını sağlamaya çalışıyoruz.
Dentha: Tıp doktorluğu kimliğinizle sizce Türkiye’de ilaç tüketimi nasıl; sağlıkta kaliteli ilaç nasıl tüketilir, ilaç konusundaki kalitede neye dikkat etmemiz lazım, ilacın gerek korunması, gerekse kullanımdaki kalite açısından bir iki mesajla özetleyebilir misiniz?
C.C.Öztop: Öncelikle hekimin tavsiye ettiği şekilde halkımızın ilacı kullanması gerekiyor. Beraberinde hiçbir zaman ayrılamaz bir parça da Türkiye’de eğitim düzeyinin iyileştirilmesi gerekir. Halkın bilinçlendirilmesi gerekir.Bunun da çeşitli panellerle yapılması bu işin ayrılmaz bir faktörü diye düşünüyorum.
(Dentha Haber Ajansı Konya / 2005)
Dentha Haber Ajansı / 2005-10-03