
Yanlış Politika Dişsiz Bırakır
SSK’lı hastalar, üniversite hastanelerinden paket program çerçevesinde daha kolay yararlanabilecek haberine ilişkin Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ender Kazazoğlu ile konuştuk.
Dentha Haber Ajansı: Türkiye’de genel anlamda bir sağlık sorunu yaşanıyor. Maddi imkansızlıklar yüzünden tedavi olamayan insanların yanı sıra hastane kapılarında kuyruklar oluşturan SSK’lı ve Emekli Sandığı’na bağlı insanlar var. Bu durumu neye bağlıyorsunuz?
Prof. Dr. Ender Kazazoğlu: “Sokakta karşınıza çıkan her on kişiden dokuzunun diş bakımına ve tedavisine ihtiyacı var. Durum böyle iken bu insanlar neden tedavi olmuyor sorusu geliyor akıllara. Çünkü alım gücü düşük insanlar geçim sıkıntısı çekiyor. Bu yaşam koşulları içinde özel bir dişhekimi muayenehanesine giderek tedavi olmak sokaktaki vatandaş için gerçekten zor. Emekli Sandığı ve SSK yolu ile dişlerini yaptırmak isteyenlerde devlet hastanelerinde inanılmaz kalabalık oluşturuyor. Üniversitemizde her gün 50 ve 60 civarında hasta müracaatı var. Bu talebi karşılayabilme kapasitemiz yeterli değil. Elimizde şu anda uzun uzun randevu listeleri bulunuyor.
Dentha Haber Ajansı: Üniversite hastaneleri ile devlet hastaneleri arasında bir karşılaştırma yapar mısınız?
Kazazoğlu: “Örnek olarak Kadıköy Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ni ele alalım. Bizim yaşadığımız yoğunluğun bir benzeri belki daha fazlası orada da yaşanıyor. Büyük bir kalabalık var sürekli yeni hastalar geliyor yeni kayıtlar yapılıyor. Devlet hastaneleri ucuz çalışıyor bu yüzden kalabalıklık ve yoğunluk daha fazla.
Dentha Haber Ajansı: Hükümetin uygulamaya koyduğu ‘paket program hakkında neler düşünüyorsunuz’
Kazazoğlu: Hükümet hastalarını özele veriyor. Kendisine has uyguladığı özel fiyatların dışarıda muayenehanelerde de uygulanmasını istiyor. Bu dişlerin hükümetin istediği fiyatlarda yapılmasına imkan yok. Bu kadar düşük maliyetle bu işler olmaz.
“PARAN YOKSA ÖL”
Dentha Haber Ajansı: Yurt dışında ülkemize benzer uygulama yapan bir ülke var mı?
Kazazoğlu: “İngiltere’de ‘Ulusal Sağlık Hizmeti” var. 1990′a kadar da, Ulusal Sağlık Hizmeti getirisi olarak herhangi bir İngiliz vatandaşı herhangi bir muayenehaneye gider dişlerini yaptırır beş kuruş para vermez çıkar giderdi. Bu servisin üzerinde çalışan dişhekimleri de vardı. Hasta Ulusal Sağlık Hizmeti’ne değil de özel bir dişhekimine gider ve daha üzerinde para ödeyerek tedavi olabilirdi.
Dentha Haber Ajansı: İngiltere’de ki bu uygulama sizce doğru muydu?
“YANLIŞ POLİTİKA İNGİLİZLERİ DİŞSİZ BIRAKTI”
Kazazoğlu: “İngiltere’de bu sistemde çalışan doktorlar bir hastaya ile sadece 20 dakika ilgilenebiliyordu. Aksi taktirde o doktorun para kazanmasına imkan yoktu. Hekim ne olursa olsun 20 dakika sonra bir başka hastayı tedavi ediyor olmam gerek yoksa zarardayım mantığı ile çalışıyordu. Ulusal Sağlık Hizmeti’nde çalışan bir dişhekimi, kanal tedavisi yaptığında haftada 60 paund ücret kazanıyor. Fiyat belirlenirken ön dişleri yapsan da 60 paund arka dişlere yapsan da 60 paund. Dolayısıyla diş hekimleri posterior dişlerde üç kökle kanal tedavisi ile uğraşacaklarına dişi çekmeyi onun yerine bir köprü yapmayı daha karlı görmüştür. Bugün Avrupa’nın en çok dişsiz ‘klass bir’ dediğimiz, ‘öndeki dişleri olup arkadaki dişleri (posterior dişleri) olmayan’ hasta tipi, İngiltere de gözükmektedir. Tamamen Ulusal Sağlık Hizmeti’nin kötü yönetiminden kaynaklanan bir sorun.
“PARASI OLAN ÖNE GEÇSİN. PARASI OLMAYAN ÖLSÜN”
Dentha Haber Ajansı: İngiltere’de uygulanan sağlık sistemi ile Türkiye’deki sağlık sistemi arasında bir benzerlik var mı?
Kazazoğlu: İngiltere’deki sistemi incelemek çok önemli çünkü bizde yavaş yavaş ona doğru gidiyoruz. Giderken de onların yaptığı hatayı görmek durumundayız. Orda da hastanelerde 6 aylık 9 aylık sıralar var. Dediler ki parasını ödeyen öne geçsin. Bu kez parası olmayan hasta ölsün anlamına geldi. Oda büyük olaylar yarattı. Bu işin devletçi sağlık politikası ile çözülmeyeceği bir gerçek.
“DENETLEME MEKANİZMASI KURULMALI”
Dentha Haber Ajansı: Çözüm olarak ne öneriyorsunuz?
Kazazoğlu: Hastalarını özel muayenehanelerde tedavi ettirmek isteyen Emekli Sandığı’nın özel bir denetleme mekanizması kurması gerekiyor. Dişhekimi hastaya garanti vermekle yükümlü. Avrupa sigorta sistemlerinde olduğu gibi verilen garantinin 2 yıllık süre için geçerli olmalı. Dişhekimi hastaya restorasyon yaptığım taktirde o dişin başına bir şey gelirse iki sene boyunca o dişin tüm masraflarını ücretsiz karşılamakla yükümlü. Bu tip denetleme mekanizmalarının arkasından getirilmesi gerekir. Onun için buna benim önerim. Devletten ziyade özel sağlık sigortalarını teşvik edilmelidir.
“CEBİMDEN PARA ÖDEYEREK HASTA BAKMAK ZORUNDA DEĞİLİM”
Dentha Haber Ajansı: SSK ve Emekli Sandığına bağlı hastalara tedavi hizmeti vermek size ne gibi zorluklar yaratıyor?
Kazazoğlu: Hoş değil ama ben cebimden para ödeyerek Emekli Sandığı hastasına bakmak zorunda değilim. O zaman ne olur biliyor musunuz ? Kullandığım dolgu maddesi daha ucuz kalitede olur. Bir yerlerden benim tasarruf etmem lazım. Hastanenin, çalışanların, öğretim görevlerinin, doktorların masrafları var. Emekli sandığı ‘ben dışarı gönderiyorum. Dolgu başına da şu kadar veririm. Siz kendi işlerinize yanın’ derse, bu uzun süre içinde içinden çıkılmaz bir hale gelir. Halkın diş sağlığını sağlıklı hale getireceğimize halkın diş sağlığını sağlıksız bir hale getireceğine inanıyorum.
Dentha Haber Ajansı: Uygun bir denetim mekanizması olmazsa neler olabilir?
Kazazoğlu: Ben kendime sigorta yaptırdım, sınırsız limitsiz bana sağlık sigortası veriyor. Yurt içinde tedavisi olmayan bir hastalık için bile beni yurt dışına göndermeye garanti ediyor. Yanlız yüz bin dolarlık garanti verirken 10 dolarlık bir diş garantisi vermiyor. Bana diyor ki; ‘sizi dışarı sigorta edersek 500 dolar veririm. Ama sigorta pirimin de 350 dolar. Ben 350 dolar para vereceğim, sigorta primine ne oldu ? 150 dolar kar edeceğim. Bizim hastalarımız ne yapıyor, o 500 doları ben verdim diyip, gidip sağdan soldan fatura bulup yaptırmadıkları halde dişlerinin faturasının sağlık sigorta sistemine zarar vermeye başlıyorlar. Sonuçta bir denetleme mekanizması ve doğru politika bu işin çözümüdür.
Dentha Haber Ajansı / 2004-05-06



-
EPA Genel Sekreteri Prof. Dr. ... EPA (Avrupa Prostodonti Derneği) Kongresi için İstanbul’a gelen... Eklenme: 24 Eylül 2014
-
Diş Hekimi Milletvekili Öğüt, ... CHP İstanbul Milletvekili Diş Hekimi Kadir Gökmen Öğüt, Türkiye... Eklenme: 13 Ağustos 2014
-
Bakırköy için varım 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin İstanbul’da en renkli geç... Eklenme: 18 Temmuz 2014
-
İmplant Hakkında Bilinen En İy... İmplant diş eksikliklerini tamamlamak için kullandığımız ve has... Eklenme: 18 Temmuz 2014
-
NOBEL İLAÇ ‘İLAÇ SANAYİ GÖNÜLD... Avrupa Birliği Müzakerelerinin Türkiye gündemine oturduğu 3 Eki... Eklenme: 17 Temmuz 2014
-
SAĞLIK SANAYİCİSİ ‘UN ŞEKER YA... Konya’da yatırım yapan sağlık ekipmanları üreticisi devletden b... Eklenme: 17 Temmuz 2014
-
Ortak Görüş: ‘Yurt Dışı Hastal... Adeta bir kongre ayı olan Eylül tüm yurtta olduğu gibi İstanbul... Eklenme: 17 Temmuz 2014
-
Müsteşar Yardımcısı Ulvi Saran... Tıp ve diş hekimliği alanında sağlıkta kalite ve akretidasyon k... Eklenme: 17 Temmuz 2014