Dişhekimleri Eurostar TV’de

Dişhekimleri Eurostar TV’de

Yaklaşık üç aydan bu yana Star TV’nin Avrupa yayını EuroStar TV için program çekimleri yapan DENTHA AJANS TV ekibi kongre ve sağlık turizmi için yurtta çeşitli illere giderken Antalya ili kongre ağırlıklı programına bu kez dişhekimlerini konuk etti.

İzmir-Balıkesir –Isparta –Muğla-Uşak  odalarının  Antalya Lara’daki Kervansaray  otelinde düzenledikleri   üç  günlük  kongreyi izleyen  yapımcı  yönetmen ve kamera ekibinden oluşan  TV ekibi  önce  oda başkanlarının  görüşünü aldı.
Altı  ilin oda başkanı yapımcı  Metin Gürsan’a  görüşlerini bidiririken  İsviçre  Sağlık Bakanlığında  görevli araştırmaları  ile  ünlü  Doç.Dr. Gamze Erdoğan yaptığı röportaj da diş hekimliğinde  Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu söyledi.
Hacettepe  Üniversitesi  Öğretim Üyelerinden  Prof.Dr. Sevil Gürgan ise  çok  yakın tarihte  Amerikalı – İsrailli tanınmış  500 bilim adamının  laser  konusunda  Türkiye’de  toplandıklarını  bu ve benzeri  toplantılar için kendisinin  son altı ay içinde  en az  dört  kez  Antalya’ya  konuşmacı  olarak geldiğini;  eşinin de  Kadın -Doğum  profesörü  olarak  jinekoloji alanında  Avrupa’nın   çok önemli  kongrelerini Türkiye’ye getirmede yoğun bir uğraş içinde olduğunu; Antalya’nın  bu açıdan  dünyanın  başka hiçbir yerinde bulunmayan  ucuzluk ve  kalitesinin   ne yazık ki  yurt dışında bilinmediğini  söyledi.
İstanbul  Üniversitesi  Dişhekimliği  Radyoloji  ve Oraldiagnoz  Anabilim Dalı  Öğretim Üyelerinden Prof.Dr  Tamer Erdem’in  kongre turizmi  ve dişhekimliğinde verimi  adına  söyledikleri ise  şöyle: ‘Ben  sizinle  İstanbul’daki  Radyoloji  kongresinde de  bu konuyu  konuşmuştum Bugün  diş  ve ağız sağlığında  ilk teşhis metodu olan rontgen okumadır.Bunun arkasında   teşhisinize uygun implant yapacaksanız eğer; onu da bizler modelleme ile size uzaktan yapıp gönderebiliyoruz.Bunu  neden anlatıyorum? Tüm bunlar  kongre  ve sağlık turizmi  için artık kullanılabilir  yöntemler.Siz ister  Almanya’da olun ister  İstanbul’da  sorun yok.Bakın bugün  Prof.Dr.Güniz Baskı ile  dişhekimlerine  radyoloji  kursu verdik.Artık  radyoloji  pratikte  demo yapılabilir şekilde bu tür kongrelerde  isteniyor.Ben meslektaşımla Çin’deki  gelişmeyi tartışıyorum.Meslektaşıma felan cihazı  kullanma o radyasyon yayar diyorum..İşte kongre  turizminin verimi bu’ dedi.

Organizasyon  beğeni topladı.

Erhan Özer
Triga Organizasyon Şirketi Yön.Krl.Bşk.

Kongrelerin genelde İstanbul – Ankara –İzmir  gibi  büyük şehirlerde yapılması  ve iş dünyasının buralara rağbet göstermesi  turizm şehri  Antalya için geçerli  olmamakta.
Çünkü  Antalya’da  kongreye gelen  bilim adamları ve izleyiciler  turizm olanaklarından   yararlanma  fırsatı  yakalamakta ve bu  fırsata  genelde ailelerini de katmaktalar.
Değişik  sektörlere  kongre düzenleyen Triga Organizasyon’un  şirket sahibi Erhan Özer şirket olarak kendilerinin bu yıl  diş sektörü  fuar ve  kongresi için  yapılan ihaleye ilk kez teklif verdiklerini  ve dört firma arasından  seçildiklerini  söyledi.
Daha sonra açıklamalarına şöyle devam eden Özer : ‘Dişhekimliği konusunda bu  ilk kongremiz. 8. Ege Bölgeleri  Dişhekimliği kongresinden  mutluyuz.Güzel geçiyor.Her şey yolunda umarım böyle bitecektir.Eğer biz olanaklarımızı sunarsak  İstanbul’da Antalya’da   aynı anda sekiz on bin kişiyi ağırlayabilecek kongre katılımını  sağlayabilecek güçteyiz. Buna hem teknik; hem ekip; hem de otel olarak hazırız..Biz Triga Kongre Organizasyonu  olarak  FDI  kongresini Türkiye’de yapmak için elimizden ne gerekiyorsa  yaparız. . Yirmi bin kişi yi Türkiye’de çok rahatlıkla aynı anda ağırlayabiliriz.’ dedi.

Prof.Dr. Sevil Gürgan
Hacettepe  Üniversitesi Dişhekimliği  Fakültesi  Diş Hastalıkları  ve Tedavisi Ana Bilim Dalı  Öğretim Üyesi

Prof.Dr. Sevil Gürgan  Antalya daki kongre için ‘Organizasyonu  başarılı buldum Türkiye’de kongre organizasyonlarında  başarılı 2009 un  Laser Kongresini de Türkiye’de yapacağız’  dedi.

  

Hacettepe  Üniversitesi Dişhekimliği  Fakültesi  Diş Hastalıkları  ve Tedavisi Ana Bilim Dalı  Öğretim Üyesi  ve yurt dışı  kongrelerinin tanınmış ismi  laser  derneği  yöneticisi  Prof.Dr.Sevil Gürgan  turizm destekli  bilimsel çalışmaları  onayladığını  tüm dünyanın bu şekilde  ülkelerini tanıttığının altını çizerek  turizm şehri Antalya  ve kongre için şunları  söyledi. ‘Çok başarılı bir organizasyon.Ben zaten Ege Dişhekimleri odasının organizasyonlarını çok takdir ediyorum.Çok bilimsel yaklaşılıyor ve hakikaten çok büyük katılımcı  kitlesi var  Ege odalarının  kongrelerinde daha evvel de bulundum.Bilimsel açıdan biz öğretim üyeleri  bu kadar geniş kitle de konuşmacı olmamız  ve  hevesli  dinleyici  karşısında  bulunmamız  bizi memnun bırakıyor.Biz şu anda üniversite kliniğimizde üniversitemizde kendi fakültemizde iki farklı cihaza sahibiz.Hele ki kendi anabilim dalımızda Türkiye’de lazer kullanımında  ilkiz.Dişhekimliğinde  Lazer Derneğimiz var.Lazeri dişhekimliğinde  kabul olunan ulusal olarak ilk lazer derneği başkanımız aynı üniversiteden Hacettepe üniversitesinden Prof.Dr  Ferda Taşar ben kendimde bu derneğin yönetim kurulundayım.Bununla ilgili yurt içinde ve yurt dışında çok toplantılara katılıyoruz bir ay evvel yaklaşık Türkiye’de  kendi derneğimizin bir toplantısını yaptık çok önemli bizim için.2009 yılında bu lazer konusunda diş hekimliğinde Avrupa   kongresini yapacağız. Büyük çabalarla  bunu Türkiye’ye almayı başardık.2009 mayısında inşallah Allah kısmet ederse İstanbul’da buna büyük bir katılım bekliyoruz.
Lazer tıp da çok cazip.Son yıllarda dişhekimliği nin de en cazip  konularından.Dolayısıyla bununla ilgili toplantılar dünyada Avrupa’da ve ülkemizde de çok sık  oluyor.2009 da Türkiye’de olması   turizmi destek yönünden çok önemli.Dediğim gibi hem  geçmişte Antalya da yaptık hem gelecekte  İstanbul’da yapacağız Bununla ilgili dünyanın çok uzak bölgelerinden gelenler var.Örneğin geçen ayki toplantımızda Brezilya dan katılımcılarımız vardı. Yani Brezilya’dan bir hekim Türkiye’deki bir lazer kongresine  geliyor.18 saatlik  bir uçak yolculuğunu göze alarak  geliyor.Buda demek ki ülkemiz turizm   yönünden ve  bu bilgileri buradan  almak üzere gelmesi açısından çok önemli’.

İSVİÇRE’de  Sağlık Bakanlığı  kadrosunda okullarda araştırma yapan Doç.Dr.Gamze Erdoğan

 ‘ Türkiye Cumhuriyetin ilk yıllarında nasıl sıtma ve verem ile savaştı ise diş çürüğü ile de aynı kararlıkta savaşmalıdır’ dedi.

Doç.Dr.Gamze Erdoğan

İsviçre Fribourg Kantonu Marly;Villars-Sur-Glane  Okul Dişhekimliği Klinikleri Şefi

Zamanını  Friburg kantonunda  okul çalışmaları  ile geçiren  dişhekimi doçent doktor Gamze Eren  her gelişinde Türkiye’den  büyük  umutlarla döndüğünü  ancak karar  alanların  sonucu yakalamak için uzun süre  çalışması gerektiğini bununda  kongrede anlattığı gibi uzun bir zaman aldığını ve sabırlı olmak gerektiğini söyledi.İsviçre’den  diş sağlığı turizmi için Macaristan’a  giden  hastalar ve sağlık turizmine ait bir soruya verdiği cevapta; Turizmin  tam oturtturulması; Türkiye’nin  olduğu gibi gerçek ve doğru elden  tanıtılması  ile  sağlık turizmi  arasında  paralel  ilişki   vardır dedi. Diğer yandan  İsviçre  Sağlık Bakanlığı Görevlisi Doç.Dr:Gamze Eren  meslektaşlarına  çok önemli bir mesajı da Dentha Ajans  kanalı ile verdi.
Röportajında Dişhekimi meslektaşlarına   verdiği ilginç örnekle  öne çıkan araştırmacı Cumhuriyetin ilk yıllarında sıtma ve verem ile verilen savaş  nasılsa  diş çürüğünün de kökünü  kazıyıcı  şekilde savaşılması için aynı  adımları atmalıyız dedi.
Bunun için ise  siyasetçilere  değil gerçek devlet  adamlarına  büyük iş düştüğünü belirtti.Radyologların ortak kanısı:  
‘Türkiye’de AB  değişimi yaşanıyor..Radyaloji  artık kanıta dayalı bilgi kaynağı.. o yüzden kongrelerde buna ait  pratiklere çok yoğun ilgi var..

Antalya kongresine katılan radyoloji uzmanı iki öğretim üyesi  kongre ve önemleri hakkında şunları söylediler: 
Prof.Dr.Tamer Erdem 
İ.Ü.Dişhekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
‘Bu kongrenin özelliği bu kongrede ilk kez bir kurs düzenlenmesidir.Ben sizin ajansınıza İstanbul da  derneğimizin yapmış olduğu kongrede de bu konuya ihtiyaç olduğunu belirtmiştim.Bu açıdan radyoloji ailesi olarak kongreyi düzenleyen emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum’

Prof. Dr.Güniz Baksı Şen 
Ege Üniv.Diş.Hek.Fak.Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
‘Radyoloji giderek güncellik kazanan bir konu çünkü  daha önce  hekim  hatalarından veya yanlış uygulamalardan  kaynaklı bir takım kanunlar ülkemizde yoktu.Fakat  yavaş yavaş bunlar  gündeme gelmeye başlayacak ve yavaş yavaş artık  kanunlar yürürlüğe girmeye başlayacak. Ve bunun yürürlüğe girmesiyle radyografiler hem kanıt olarak delil teşkil edecek hem de radyografilerin doğru yorumlanması sonucu doğru tanı ve doğru tedavi planlamaları  çok daha hekimlerimizi ilgilendiren konular haline gelecek bu yüzden bizler giderek artan sayıda ve Türkiye’nin çok  farklı şehirlerinde bu radyoloji kursunu  sık vermeye başladık. Ve böyle bir kongre kapsamında da bu kursun dahil edilmiş olması tabii ki bizi çok mutlu etti.Sanırım giderek daha çok  yaygınlaşacak  Tamer Hocanın da dediği gibi Radyoloji ailesi olarak   mutluluk duyuyoruz’.
Firmalar kongreleri  yeni ürün tanıtımı için fırsat biliyor..
Oya Alkan 
Johnson Controls &York
Üniter Ürünler Türkiye Etkin Yapı Sistemleri

 

Yurt dışı  firmaların özellikle temsilcileri ile katılıp Türkiye  yapılanmasını  ve ürünlerini tanıttıkları fuar ve kongre alanları  tercihi dişhekimliği sektöründe de etkin.
ContactPlus şirketinden  Gökhan Aras ile yaptığımız görüşmede dişhekimlerine  bu tür fuarlarla çok kolay ulaşıldığını belirtirken  kliniklerde  özellikle  son zamanlarda  tercih edilen etkin yapı sistemleri hakkında  Oya Aklan şunları söyledi:
‘Bugün burada bulunma sebebimiz York hava temizleyici ürünlerimizi hekimlerle tanıştırmak ve ortam kirliliği yaşadığımız şu günlerde özellikle hekimlerinde muayenehanelerinde de kullanabilecekleri  daha sağlıklı ortamların sağlanabileceğini  vurgulamak.Buna ait altı çeşit ürünümüz var. Bunları hava temizleyici diye adlandırıyoruz Burada anlatmaya çalıştığımız özel  teknolojimiz  senyum dioksit .Hem ürünümüzün teknik özelliklerini anlatıyoruz hem de muayenehane için ve ya klinikler için  ne kadar uygun olduğundan bahsediyoruz.Cihaz için üstüne düşerek durduğumuz özelliği senyum dioksitin  kesinlikle zararsız ultra viyole dalga ışınlarıyla aktive olan  ve  havadaki  bakterilerle  birleştiği zaman su ve karbon dioksite dönüşüyor  olmasını anlatıyoruz..  % 95 oranında kesinlikle  bakteriyi sigara kokusunu yok ediyoruz. Hekimlerin  hastalarına sunabileceği temiz ortam özellikleri için  önerebildiğimiz bir ürün.’ Olduğunu  anlatan Aklan  hekime birebir ürünü ve teknolojiyi anlatabilme  açısından bu tür kongre  alanlarında düzenlenen  fuaye alanlarının  hekim ve firmalar için her iki alana da büyük kolaylık ve avantaj sağladığını  sözlerine ekledi.

Yıllarını  protez  eğitimi vererek geçiren Türk Diş Hekimliğinin yakından tanıdığı  isim Prof.Dr.Hasan Alkumru sağlık turizmi hakkında  diyor ki;

‘Türkiye’nin Diş Sağlığına ait tanıtımını yapan reklam kampanyasına ihtiyacımız var..’

Prof.Dr. Hasan Alkumru 
M.Ü.Diş.Hek.Fakültesi

Diş hekimliği ülkemizde oldukça iyi bir düzeyde.Dünya standartlarında bir kıyaslama yaptığımız vakit ülkemizdeki üniversitelerimiz hem eğitim standardı; hem eğitim kalitesi açısından  hem de mezun ettiğimiz dişhekimlerinin eğitim kalitesi açısından oldukça iyi bir düzeyde.Dolayısıyla bu çok iyi dişhekimliği hizmetinin dünyaya sunulmasının zamanı geldi de geçiyor aslında.Sağlık turizmi açısından da bunu mutlaka gündeme getirmek durumundayız.Bu kadar iyi bir hizmeti üstelik dünya standartlarında kıyasladığımız vakit çok ucuza veriyoruz.Avrupa’ya  en kaliteli malzemeyle çok ucuz bir dişhekimliği hizmeti sunabiliriz. Artık iletişim çağında yaşıyoruz dünyada bugün ne varsa (piyasa da ne varsa) dişhekimliği açısından-tıp açısından aynısını biz Türkiye’de de anında elde etmek ve bu hizmeti hastalarımıza sunmak  şansına sahibiz .Zirkonyum destekli  protetik restorasyonlar için bizde aynı şekilde teknolojiyi yakalamış durumdayız.Zaten hekimlik kalitesi olarak oldukça yüksek bir hekimlik kalitemiz var. Teknolojiyi de yakalamış olduğumuz için  özellikle Avrupa dan gelecek olan  diş hekimliği hizmeti arayan bireylere çok  iyi bir hizmet sunabiliriz diye düşünüyorum. Batı ülkelerinde nasıl ülkemizin tarihi ve turistik yönünü tanıtan bir reklam kampanyası varsa aynı reklam kampanyasının sağlık hizmetinde yapılmasının en uygun  çözüm olacağını düşünüyorum.’

KONGRE DEN  ÇEŞİTLİ İZLENİMLER İSE ŞÖYLE‘TDB İÇİN DUYDUKLARIMA İNANMAK İSTEMİYORUM..’

Zekai BİÇER  
Diş Hekimi -Mersin

Kongrelerin gelişimini  ilk 90’lı yılların başından  beri takip eden bir insanım İçinde de yer aldığım için şu kongrede biraz hayal kırıklığına uğradım.Ben  aynı zamanda sekiz diş hekimi arkadaş olarak Mersin’de bir ağız diş sağlığı merkezi kurduk , özel bir kuruluş. Onunla ilgili olarak   ürün bakmaya geldim.Fakat hayal kırıklığına  uğradım. Ben  geçen yıl  Kremlin Palas’ da  katıldığım fuarda gerçekten  çok gururlanmıştım. 1300 civarında  katılımcı vardı  çok canlıydı , gerçekten ürün açısından ,firmalar açısından çok  zengin bir  organizasyondu ve gerçekten çok da takdir gördü. Ben Türk Dişhekimleri birliğinin bu güne kadarki kongrelerini  takip etmiş içinden yer almış bir insan olarak  geçen yılki kongreyi  gerçekten çok verimli bulmuştum güzeldi .Konu seçimleri arkadaşlarımdan meslektaşlarım dan araştırdığım kadarıyla  da özellikle konu seçimleri çok iyiydi. Standlar çok iyiydi. Fakat bu yıl  gerçekten bir hayal kırıklığına uğradım.Araştırdığımda  Türk  Dişhekimleri Birliğinin  bu oluşumdaki katılımcı  firmalara baskı – yani katılmamaları konusunda  bir baskı – kurduğunun   söylentileri  var. Ben buna inanmak istemiyorum.Ama gönül isterdi ki  böyle bir organizasyona  kolaylık yapılsın Bu  işler de  birçok insan emek veriyor. Gönül isterdi ki  hem sektör açısından  hem dişhekimleri camiası açısından  hem akademisyenler açısından  çok verimli geçecek bir kongre olması  açısından , destek olunması gerekirken  bu duyumları, bu duyumlar üzüntü yarattı bende gerçekten. Burada  büyük firmaları görmek isterdim.’

‘Artık  alıcı devlet ..Hekimler  mal alamıyor..’

Hüsnü  DOĞAN –Diş Üniti İmalatçısı
Alternatif MEDİKAL 
Çok üzücü bir fuar 15 gün önce Çeşme Shereton  Otelinde  yine böyle bir kongreye katıldık  fiyaskoydu.Bu da  ikinci bir fiyasko. Bakın ya buraya fuara geldik ikinci gün bir Allah’ın  kulu gelip de burada ünitmi  var diye bakmadı  yani bir alıcı yok .Düşünebiliyormusunuz
Bunun tek sebebi  artık alıcı  firmalar , dişhekimleri değil  devlet  alıcı durumuna geldi.
Bu  duruma ait  yorum getiren Mersin’li  dişhekimi  ve  sağlık turizmine dönük  özel diş merkezi yatırımcısı  Zekai Biçer ise şunları söyledi.
‘ Türkiye’de özelleşmeyen tek sektör diş . Diş konusunda devlet yeniden  azgın bir şekilde üretime geçti. Devlet porselen yapıyor Devlet  Amalgam dolgu yapıyor; devlet  protez yapıyor. Çok  yanlış bir şey  Devlet arkadaşımızın; Firma sahibi arkadaşımızın dediği gibi  denetleyici olmalıdır koruyucu ve hekimliğe ağırlık vermelidir.’

 

Zihni HOŞKAR 
Manisa Diş Hekimleri Odası Başkanı 
Muğla Ege Bölgesi odalarının ortaklaşa yaptığı bir kongre bu.Uluslararası  kongre  8.si  Çok iyi bir performans da gidiyor .Daha önceden  odaların tek başına kongreler yapıyordu. Fakat burada katılımlar az  olmaktaydı.  Biz güçlerimizi birleştirerek daha etkin  ve uluslar arası bir kongre. Yapmak isteriz.
(Sunucu:Neden Antalya ?)Antalya’da  büyük otellerin  olması kongre salonlarının olması   bakımdan burayı tercih ediyoruz yoksa Ege bölgesinde kendi bölgemizde böyle büyük kongre salonları  sergi salonları olan yerler  olsa tabii ki oralarda kalacaktık.

Yusuf  KILIÇ 
Muğla Diş Hekimleri Odası Bşk.
Daha önce bölgemizde Ege bölgesinde diğer odalarımızın gözlemlerini yaptık.Söke’de İzmir’de efendim Denizli’de yapmıştık ve her katılım her organizasyonda katılımcılar çok memnun kaldılar.Tabi ilgiden bizde çok memnununuz.

Fatma ÖZKUMRU 
Uşak Diş Hekimleri Odası Bşk.
Ege bölgesi birleşerek bir güç oluşturduğumuz  kanaatindeyim.Şöyle bir güç hem bilimsel yönüyle hem sosyal yönüyle Tüm bu arkadaşların katılımcıların her yönüyle bu kongrelerden doyum alıyorlar  zevk alıyorlar.Bilimsel yönüyle de muayenehane yönüne muayenehane branşına uygun konuları  seçilmesi açısından  kendilerini yenilemek kaydıyla da buraya geliyorlar.Her yönüyle  iyi bir doyum alıyorlar o yüzden biz Antalya Diyoruz   birleşerek yapıyoruz.

Korkmaz TUZCUOĞLU  
Balı kesir Diş Hekimleri Odası Bşk 
Şu anda bu kongreye katılan 550 Dişhekimi var bunların bir kısımları geldi fakat tam sayısını bilmiyorum .Burada artı onların organizasyonu ile yapılıyor .Kongre organizasyonu burada gördüğünüz 6 oda var fakat Kongrede Türkiye’nin her tarafına Dişhekimleri var burada  Maraş’ dan da diş hekimi var Mersin’den veya Zonguldak’dan Trabzon’dan dişhekimi arkadaşlar var. Burası Türkiye’de Diş hekimleri adına yapılan 2. büyük kongre bizim düzenlediğimiz kongre.
Hüdayi KARTOZ 
Isparta Diş Hekimleri Odası Bşk.
Bu Kongrenin en büyük faydası eski dostların eski sınıf arkadaşlarının birbirlerini gördüğü buluştuğu  ilan sonrası insanları bir araya getiren etkinlik olması yönüyle önemsiyor.Bunun yanında tabi birçok yeniliğe bilgi eksikliğinde tazelemek yeni bir şeyler öğrenmek  imkanı da buluyoruz.Her yönüyle emeği geçen arkadaşlar teşekkür ediyorum yararlı olduğunu düşünüyorum.

Turgan ÜLGER 
İzmir Diş Hekimleri Odası Bşk.
Bugün 6 oda olarak   bir araya gelip  organize ettiğimiz bu kongrelerde  hem katılım hem de ilgi yani sektörün ilgisi oldukça iyi düzeyde. Biz oldukça memnunuz .
(sunucu:Dişhekimliğinde sağlık turuzmi sizce nasıl olmalı?)
Şimdi Sağlık turizmi bence olmalı onda bir sıkıntı yok.Yani kaynak sorununun alt yapısı iyi oluşturulmalı böyle bir tekelleşmeye yol açmadan sadece belli gruplara  aktarıp belli grupların elinde olan bir tekel  falan durumunda değil genel olarak yine dişhekimlerinin yararlanabileceği bir oluşumu açıp  biraz böyle  profesyonel  düşünüp kamusal alanında yardımlarıyla yapılırsa  bu açıdan  sağlık turizmi iyi olur.
Avrupa ülkelerindeki hastalar rahatlıkla Romanya’ya Polonya’ya Çekoslovakya’ ya    fiyatların onlar için daha ucuz olduğu ülkelere gidiyorlar ve bu anlamda turlar düzenleniyor.Bizde de  aslında var yani Dişhekimliği   alanında pek görülmüyor ama yada daha az görülüyor diyeyim ama tıp alanında oldukça var.’

Video ve Fotoğraflar için Tıklayınız..

Yazar Hakkında

Share